Анализатори на противоположни позиции за президентските намерения

Анализатори на противоположни позиции за президентските намерения

"До момента, макар и да се очакваше повече яснота какво ще представлява това движение, всички въпросителни остават. То остава все още нещо като проект, нещо като движение и накрая нещо като нищо. Затова и ключовият въпрос е какво ще бъде?!“ Така социологът Боряна Димитрова ("Алфа Рисърч“) коментира за Mediapool официалния старт на политическия проект на президента Георги Първанов."Досега повечето елементи, които излязоха наяве около проекта, дават визията за формиране на алтернатива на управлението. В същото време обаче гражданските движения не правят подобни заявления, а това обикновено е ролята на политическите партии“, смята Димитрова. Според нея движението "стъпка по стъпка, изчаквайки удобни обстоятелства, на по-късен етап ще се дефинира като политически субект”.

Относно участниците в новата формация Димитрова коментира, че те са известни, популярни имена, участвали в един или друг момент през последните 20 г. във властта. "Те се асоциират с властта, в която са били, и затова как да се допусне, че те ще са силни в гражданския сектор?“, попита риторично тя. После припомни, че много от лицата, които бяха спрягани за участници в проекта, засега се отказаха от него или останаха в изчаквателна позиция. "Те си оставиха отворена врата към него, тъй като чакат да видят накъде ще се развие той“, допълни Димитрова.

Тя смята, че не бива да се подценява опита на Първанов, който е към края на втория си президентски мандат, да игнорира ролята си в политическия живот през последните 20 г.. "Самият Първанов е част от прехода и е елементарен пи ар трик, че хората искат нещо изцяло ново и че току-що си излязъл чист от водата“.

"Първанов критикува Бойко Борисов заради това, че всичко започва от неговото управление, за непрекъснато лашкане от една политика на друга, в непоследователност, некомпетентност, пледира за нова политическа култура. В същото време обаче излиза, че и Първанов използва същия подход – твърди, че ще покаже, даде алтернатива, която е коренно различна, нова“, посочи Димитрова. По думите ѝ подходът и на двамата е един и същ. "Смятат, че думите правят света, а не нещата, които са се случили“, каза тя.

Според Димитрова движението на Първанов ще търси "електорат изцяло вляво“. "Това, което в момента се наблюдава, е фрагментиране на лявото“, посочи тя.

Социологът смята, че занапред ще се наблюдава мобилизиране на БСП срещу подобен тип "вероломство“ за отнемане на ресурс от партията. "Това е същностен проблем, който зависи най-вече от това как са ориентирани левите избиратели и точно тук ще възникне сериозната битка между автентичната левица и новата формация“, смята Димитрова. По думите ѝ избирателите на левицата са "доста верни“ на партията и "умеят да се мобилизират“ в критични моменти.

Социологът от "Алфа рисърч” прогнозира сериозни бъдещи напрежения в новата формация покрай лидерския проблем. "Засега се знае, че неформален лидер и след време формален е Георги Първанов. Но докато дойде неговото време ще се случат сериозни събития – местните и президентските избори и някои от лицата на формацията ще дадат ясни заявки за президентския пост. Не можеш да бъдеш кукла на конци и в същото време да имаш за съперник кандидат за президент от ГЕРБ“, каза Димитрова.

На донякъде противоположна позиция за развитието на проекта "Първанов“ е социологът Живко Георгиев (ББСС "Галъп“), който коментира за Mediapool, че е "склонен да вярва, че движението ще е по-скоро гражданско“ и на по-късен етап няма да прераства в партия. "Това ми се струва най-вероятното му битие, поради простата причина, че присъстваха хора, които са наистина доста различни“, каза той.

Според него участниците в "АБВ“ въпреки различията си търсят начин, форум, за дискусия по различни теми, което му "импонира“. "Рядко се случва хора с различни мисли, идеи да се събират, тъй като, когато всички в една общност мислят еднакво, не е продуктивно“, каза Живко Георгиев. По думите му ще е "безкрайно“ полезно, ако успеят да се обединят, въпреки различията си.

Георгиев каза, че не знае дали "АБВ“ в един момент няма да стане партиен проект. "Хората, които сега са в него, трудно ги виждам в една партия“, каза той и добави, че е рано да се каже дали гражданското движение ще прерасне в партия.

"Безспорно има нужда от противопоставяне на сегашното управление, особено към тенденцията на свръхцентрализация. Неслучайно днес в НДК имаше толкова много кметове“, допълни Георгиев.

Според него е "смислена и тенденцията да се мисли за по-дълга визия за страната, а не да се гледа само към предстоящите избори“, каквато заявка даде Първанов по време на близо 50-минутното си изказване пред участниците във форума.

Живко Георгиев призна, че партиите са основният инструмент за управление, за участие във властта. "Но ако едно движение демонстрира доста силен капацитет – интелектуалци, публични личности, синдикалисти, работодатели и др., то може да бъде един много силен инструмент за натиск върху властта“, каза той. По думите му оказването на натиск е "дяволски трудна“ задача.

"Хората, които днес видях, събрани на едно място, не са онези, които могат да произвеждат популистски продукт, което ги обрича на доста работа“, прогнозира социологът.

"Това, което не виждам и към което съм алергичен, е стремеж към популизъм, както и проектът да прерасне в нов частен, личен проект. Дано обаче и не се превърне в интелигентско сборище и оттам да е вяло“, коментира още социологотът, като заключи, че движението е една "добра заявка за промяна“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?