Анализатори: Новото време отпадат от плана на царя за изборите

Промените в кабинета са конкретна илюстрация на подписаното споразумение за съвместно управление между НДСВ, ДПС и Новото време, коментира социологът от Галъп Живко Георгиев пред Mediapool Радио Нова Европа.

Той обаче не смята, че рокадите са мотивирани от някаква свръхзадача за изпълнение, тъй като в оставащите три-четири месеца от мандата на това управление е малко вероятно някой от новите министри да успее да наложи свой стил.

Живко Георгиев определи новото назначение на Лидия Шулева за шеф на предизборния щаб на НДСВ и така втори човек на управляващата партия оттук насетне, като "безспорно един от най-отговорните постове в оставащия мандат на НДСВ".

Това означава, че е много малко вероятно трите формации от т.нар. Либерален алианс да бъдат с общи предизборни листи и да имат по - сериозно предизборно взаимодействие, тъй като Шулева е позиционирана като вътрешнополитически противник на Новото време и ДПС, смята Георгиев.

Той добави, че промяната в ролята на Шулева е сигнал и за това, че премиерът Сакскобургготски не е оттеглил доверието си към нея, а тя е по-скоро е жертвана в името на запазването на новото мнозинство в парламента.

Във връзка с вероятността Шулева да стане мост към коалирането със СДС, Георгиев потвърди, че чрез досегашния вицепремиер се засилва потенциала на лобито в НДСВ, което е за широка дясна коалиция. Социологът обаче направи и уточнението, че засега е трудно да се прогнозира този вариант, тъй като все още не е ясно какъв избор ще направи СДС в предизборния период. "Ако СДС продължава да се държи рязко опозиционно, това ще затрудни следизборнто коалиране с НДСВ. Още повече, че в дясно се появяват и други перспективни партньори за следизборно коалиране, каквато е коалицията около БЗНС, ВМРО и ССД," каза Георгиев.

Той прогнозира по-скоро спад в доверието към НДСВ вследствие на промените, с уговорката, че електоралният потенциал на управляващата партия вече е стабилизиран.

Министрите на БСП съхраниха позициите си във властта

"Днес спокойно можем вече да кажем, че Сакскобургготски е тежко притиснат до стената и е в краката на Ахмед Доган, който има всъщност две парламентарни групи - на ДПС и на Новото време. Промените са вече максимумът на този рекет и от тук насетне Доган очевидно ще прави каквото си иска. Не мисля, че това ще се хареса дори и на електората на НДСВ, които са гласували за НДСВ, а не за Ахмед Доган," коментира политологът Светослав Малинов, който е и член на ръководството на партия ДСБ.

Малинов изтъкна, че при рокадите не са затегнати министрите на БСП в лицето на Георги Петканов и Димитър Калчев.

С тези промени, БСП всъщност съхрани позициите си във властта, което обори появилите се твърдения, че НДСВ поема курс към дясна коалиция след изборите, заключи политологът.

Промените удовлетвориха лобитата срещу компромис с професионализма

Според политолога Димитър Димитров, с промените в правителството явно са удовлетворени всички лобита с цел помирение. Това, обаче, става за сметка на компромиси с професионализма и реалната ефективност. Вземането с едната ръка, като се дава с другата е характерно за това управление, в което всичко се върти в кръг, коментира Димитров пред Mediapool.

Лидия Шулева няма да бъде министър на икономиката и вицепремиер, макар че ще завърши с няколко дни премиерстване, но в същото време ще заеме една много важна политическа позиция като оглави предизборния щаб. Този ход добре демонстрира склонността към компромиси и помирение, посочи Димитров.

Помирението с Новото време се доказва от факта, че лидерът му Мирослав Севлиевски, който е с известни склонности към концесиониране, става министър на енергетиката. Този сектор винаги е бил притегателен за тези, които се стремят към комисионни, смята политилогът. Така лобито на Новото време е удовлетворено, но е направен сериозен компромис с професионализма - нито Севлиевски, нито Нина Чилова, която става министър на туризма и културата, нямат професионална история, свързана с управление на сектора, който им е поверен.

"Най-много да видим в напреднала фаза проектите по концесиониането на обекти от културното ни наследство," прогнозира Димитров и припомни за особено активното лоби, което работеше за обединяване на туризма и културата. Така всички тракийски гробници ще бъдат концесионирани от частния сектор, който, разбира се, освен, че ще ги управлява, ще управлява и приходите от тях.

Отива си културният министър Божидар Абрашев, който обаче е най-безобидният и безсмисленият и в същото време няма особени позиции.

Земеделският министър Мехмед Дикме е свален по искане на Доган вероятно защото не са били удовлетворени някакви финансови амбиции по отношение на фондовете. Иначе политическата му принадлежност, а дори и професионалната му компетентност, не е била поставяна под въпрос, смята политологът.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?