Анализатори очакват петролът сорт брент да поскъпне до 50 долара за барел

Котировките на петрола отново ще достигнат рекордно високите равнища от октомври миналата година и по-специално 50 долара за сорта брент, ако ОПЕК реши през март да намали производството си. Това се посочва в обявения в понеделник месечен доклад на Центъра за глобални енергийни изследвания (ЦГЕИ) в Лондон.

Редица страни от ОПЕК искат картела да реши на срещата си, насрочена за 16 март в иранския град Исфахан, да намали с 500 000 барела дневно производството си през второто тримесечие, за да не се допусне котировките рязко да спаднат в резултат на свиването на търсенето в края на зимния период, се посочва в доклада на ЦГЕИ, цитиран от Франс прес.

ОПЕК, чието реално производство през януари бе 29 милиона барела дневно, според данни на ЦГЕИ, би се свило в този случай до 28,5 милиона барела дневно.

Тази мярка, между другото, би попречила да се попълнят запасите, което по традиция се прави през второто тримесечие, а това пък ще намали световните запаси до 69 дни потребление, или с един ден по-малко, отколкото през миналата година и с 9 дни по-малко в сравнение със средния годишен обем през 2002 г., отбелязва ЦГЕИ в доклада си, който с внимание се следи от пазара.

Поради всичко това котировките на петрола бързо ще се повишат, като "петролната кошница" на ОПЕК вероятно ще достигне 48 долара за барел, а сортът брент - 50 долара за барел в средата на годината, прогнозират експертите на лондонския център.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?