Анализатори: Целта на премиера е да удържи властта плюс електорален бонус

Проф.Пламен Киров: С ВНС Борисов може да управлява още дълги години

Анализатори: Целта на премиера е да удържи властта плюс електорален бонус

"Единствената цел, която прозира в конструкцията, представена от премиера, е това правителство да се съхрани максимално дълго. И в случая целта оправдава средствата", коментира пред Mediapool специалистът по конституционно право проф. Пламен Киров, който е член на Комисията за защита на конкуренцията.

И според политолога Даниел Смилов зад плана за нова конституция стои желанието на Борисов и ГЕРБ да запазят властта.

"Предстои да видим как хората ще реагират, но те трябва да преценят две неща. С този ход очевидно Борисов се опитва да спечели технологично време. Самото свикване на Велико народното събрание ще отнеме минимум 5 месеца и то при действия в сериозен и спешен порядък", каза Смилов пред агенция "Фокус".

От обясненията на проф. Киров стана ясно, че чисто процедурно, ако наистина се стигне до решение за избори на Велико народно събрание, мнозинството на Борисов може да управлява страната още години наред.

Ако със 160 гласа парламентът реши да се свикат избори за ВНС, не се назначава служебно правителство. Дори премиерът да подаде оставка, той ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на следващо правителство. Сегашното Народно събрание ще продължи да функционира до избирането на ВНС, като президентът не може да разпусне парламента и да назначи служебно правителство.

Безлимитно съществуване

Много важен момент е, че мандатът на Великото народно събрание не е лимитиран със срок, то изпълнява функциите си, докато окончателно се произнесе по въпросите, за които е избрано. Няма кой да го разпусне, подчерта проф. Киров. По думите му на теория ВНС може да излъчи ново правителство, но това зависи от мнозинството, което ще се сформира.

Освен това Конституционният съд не може да упражнява конституционен надзор върху ВНС, добави Киров.

По думите му по времето на ВНС могат да се внесат много и най-различни проекти за изменение или за нова конституция и това да удължи времето на действието му. ВНС обаче не е длъжно да ги приеме.

Пламен Киров обясни още, че изказването на Борисов за мажоритарния избор на половината депутати във ВНС изисква промени в Изборния кодекс преди провеждането на изборите, тоест промени в правилата в последния момент.

"ГЕРБ иска автоматичен електорален бонус"

Според Смилов пък искането на ГЕРБ за мажоритарна система също е проблематично от гледна точка на това, че ще ликвидира шансовете на по-малките политически опоненти на управляващата партия да имат свои представители в парламента.

"ГЕРБ де факто искат да получат автоматичен електорален бонус. Ясно е, че мажоритарната система свръхпредставя двете най-големи партии и отнема от представителството и ощетява по-малки партии. На прост език това означава, че ГЕРБ ще получи допълнителни места по една такава система, а партии като "Демократична България" и по-малки опоненти на ГЕРБ ще получат по-малко, отколкото биха получили при една пропорционална система", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?