Анализатори вещаят спад на петролното производство

Анализатори вещаят спад на петролното производство

След като през 2006 г. бе прехвърлен пикът на световното производство на петрол, сега обемите започват да спадат и до 2030 г. ще намалеят наполовина, пише в понеделник вестник "Гардиън". Годишно намалението им ще е със 7 на сто и така към 2030 г. от 81 млн. барела в денонощие продукцията ще спадне на 39 млн. барела, сочи анализ на базираната в Германия Енерджи Уоч Груп. Изследването идва в първия ден на борсовата търговия след петъчния рекорд от над 90 долара за барел ден, отбелязан след като миналата седмица цените на петрола почти всеки ден достигаха нови височини.

По данни на групата, дефицитът на петрол ще настъпи по-бързо от планираното от останалите изследователи и ще окаже сериозно влияние върху темповете на ръст на световната икономика. Освен това недостигът на гориво ще доведе до нови войни и социални катаклизми.

Германските анализатори прогнозират, че производството на газ, въглища и уран също се намалява заради изчерпване на ресурсите.

Данните на Енерджи Уоч Груп противоречат на прогнозите на Международната енергийна агенция, според която засега няма основания за съкращаване на производството на нефт и други полезни изкопаеми.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?