Анализатори вещаят втори мандат на Георги Първанов

Анализатори вещаят втори мандат на Георги Първанов
Президентът Георги Първанов ще получи втори мандат на изборите в края на тази година. Това прогнозираха в четвъртък в предаването "Коритаров live" на НТВ експертът по изборните въпроси проф. Михаил Константинов и историкът проф. Божидар Димитров.

По думите на Димитров, Първанов не е от амортизираните политици. Той е човек, който има рейтинг “почти колкото на националния герой Бойко Борисов”, и този рейтинг ще му помогне, а също и досегашната му дейност. “Той не извърши почти нито една грешка през тези пет години, през които оглавяваше тази институция”, допълни историкът.

“Сегашният президент, вярно е, почти сигурно ще повтори мандата си”, прогнозира и Михаил Константинов. По думите му, Първанов няма в момента реална алтернатива. Членът на ЦИК обаче предупреди, че президентът може да направи няколко грешки, които да донесат изненада.

Една от скритите грешки, които сегашният президент прави, е, че той се изживява и действа като началник на държавата, което започва да дразни все повече хора, допълни Константинов.

И двамата бяха категорични, че формулата “независим, подкрепен от...” няма да е в подкрепа на държавния глава.

Това е крайно лоша и нечестна формула, беше категоричен Константинов. Тя няма да отвори ветрилото, но е възможно, ако се появи националистически кандидат в надпреварата, разочаровани привърженици на БСП допълнително да се подразнят от това, че Първанов се явява като независим, и да доведе до отлив от, “да ги нарека, твърдо червени гласове”, обясни още Константинов.

“Такава формула е обидна за българския народ и тези, които я използват, вероятно смятат, че българският народ е съставен от дебили в политическо отношение”, допълни Божидар Димитров.

Според него обаче реалният кандидат, който би могъл да спре Първанов, е лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Същевременно Димитров предупреди, че това би го извадило от голямата политика. “Волен Сидеров го знае прекрасно и затова не издигна кандидат на кметските избори”, допълни той.

От гледна точка на опита си в ЦИК Михаил Константинов прогнозира, че и президентските избори ще се решават от турските гласове. “Трябва ясно да се каже, че и през 1992 г., и през 1996 г., и през 2001 г. турските гласове избраха президента на България”, допълни той.

“На последните избори разликата е 311 хиляди гласа. Потенциалът на ДПС в тези избори беше около 200 хиляди гласа. Ако тези 200 хиляди се вземат от единия и се дават на другия, ако Ахмед Доган на втория тур беше подкрепил Петър Стоянов, Петър Стоянов щеше да спечели с около 90 до 100 хиляди гласа. Това е аритметиката”, обясни още членът на ЦИК.

Константинов прогнозира още, че е възможно дясно обединение, но предупреди политиците от десните партии да не издигат кандидат чрез първични избори както през 1996 г.

“Най-добре е лидерите да се разберат и да кажат, че ще издигнат кандидат. И последно, да престанат да се подхвърлят имена. Това амортизира имената и освен това звучи като налагане”, допълни той.

Според Михаил Константинов, за да може дясното да поиска подкрепа от НДСВ, трябва да се случат и други неща. В момента няма нито един десен, който да иска тази подкрепа, просто защото дясното е опозиция, а в управляващата коалиция е НДСВ, смята той.

Според прогнозата на Константинов, най-вероятно тройната коалиция ще подкрепи един кандидат.

“Това не пречи дясното да използва случая да събере своите парчета, да се представи достойно на тези президентски избори, защото едно влизане в балотажа е достойно представяне”, допълни още той. По думите му десницата трудно би могла да наложи някое ново име за оставащите до вота 10 месеца. “От друга страна, не виждам сегашен лидер вдясно, който да може да стане успешен кандидат”, допълни той.

В коментар за Mediapool, Йордан Бакалов от СДС прогнозира, че най-вероятно до 2 месеца ще стане ясно кой ще е общият кандидат на десницата и дали ще има такъв. “Аз съм оптимист”, допълни Бакалов.

По думите му, след “бабуването” на Първанов за създаването на управленската коалиция през лятото на миналата година, десните имат реален шанс за спечелване на президентския вот.

Бакалов допълни още, че участието на НДСВ в правителството изключва възможността евентуалната кандидатура на Симеон Сакскобургготски за президентския пост да бъде подкрепена от десните партии.

Източници на Mediapool обясниха още, че в момента никой сериозно не обсъжда бъдещата формула на явяване на Георги Първанов за президент. Това е въпрос на негово лично решение, казаха от БСП.

Същият бе и коментарът на представители на ръководството на НДСВ по въпроса дали Симеон Сакскобургготски смята да участва в надпреварата. От жълтата партия изчакват лидерът им сам да каже какво ще е личното му участие в изборите.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?