Анализатори: Завърна се двуполюсният модел със силна опозиция

Очакват интересни преговори с резултат дясноцентристко правителство

Снимка: БГНЕС

Тежки и интересни преговори за съставяне на дясноцентристко правителство, водено от ГЕРБ, очакват политически анализатори след като партията на Бойко Борисов спечели предсрочните парламентарни избори в неделя, но в същото време опонентът БСП увеличи значително подкрепата си спрямо предишния вот за Народно събрание. Според някои от тях резултатът от гласуването сочи, че гражданите се предпочели консервативните дясна и лява политика от ГЕРБ и БСП и че двуполюсният модел се завръща в българската политика със силна опозиция, което е добре за развитието на държавата.

"Левицата възкръсна. Предизборната кампания за пръв път от години имаше доста отчетливо противопоставяне на ляво и дясно, което бяхме позабравили", коментира Росен Карадимов от Института за нов икономически напредък пред БНТ. Според него двете големи партии са заложили на консервативни програми и това е открило терен за връщането към автентично политическо говорене за леви и десни политики.

"Либералното загуби на тези избори с "Да, България" и "Нова република", смята още Карадимов. По думите му е приключила серията от неолиберални опити в най-новата ни история, които довели до безогледна приватизация и разруха на икономиката.

Според Нено Димов от Институт за дясна политика, сериозният губещ от тези избори е Реформаторският блок. "Ако бяха с "Нова република" щяха да повторят сегашния си резултат и е жалко, че това неразбирателство ги провали. Ако бяха влезли РБ, щеше да е вид вот на доверие към предишния кабинет", посочи той.

По думите му тези избори бележат нов етап в историческото развитие на страната, тъй като хората са разбрали, че страната вече не може да се развива по досегашния начин. "Завръща се двуполюсния модел без ясен балансьор", смята и Нено Димов.

Анализаторът Страхил Делийски коментира пред БНР, че "приличният резултат на Социалистическата партия се дължи на това, че като че ли антисистемният вот беше институционализиран по някакъв начин в БСП и може би липсата на още по-голям резултат се дължи на това, че БСП се държала прекалено системно, за да поеме целия антисистемен вот".

Делийски коментира, че обраният тон на Борисов след изборната победа е заради външнополитическия контекст, дебатите в ЕС и външната политика на САЩ.

Политологът Даниел Смилов допълни, че лидерът на ГЕРБ е протегнал с думите си след вота ръка към доста широк кръг от партии.

"Общо взето, ГЕРБ ще има такъв подход, при който не се тръгва с много предварителни условия. В този смисъл предстоят интересни преговори. Вариантите са много. Към този момент по-вероятно изглежда едно дясноцентристко, условно наречено, правителство.", посочи Смилов.

Социалният антрополог Харалан Александров допълни пред БНТ, че БСП са "пресолили манджата" по време на кампанията, докато Борисов е успял да вдъхне сигурност на избирателите в усложнената геополитическа обстановка и страхове.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?