Според турски вестник

Анализите на тленните останки на Тургут Йозал показват, че е бил отровен

Официалните власти твърдят, че ще имат данни следващия месец

Тургут Йозал

Бившия турски президент Тургут Йозал, чиито останки бяха ексхумирани в началото на миналия месец, е бил отровен, съобщи турският в."Бугюн".

 

Резултатите от анализа на пробите, взети от тленните останки на покойния турски президент Тургут Йозал, показват наличие на остатъци от отрова в голямо количество в тялото, твърди вестникът, като се позовава на доклада на експертите по съдебна медицина. Според експертите става дума за отрова "стрихнин кератин". Отровата може да е била поставена в ядене или напитка, се посочва в публикацията, цитирана от БТА.

 

Вестникът цитира професор по токсикология, който пояснил, че отровата започва да действа 15-20 минути, след като е поета и води до смърт. Отровата нарушава метаболизма, парализира дихателните пътища и може да доведе до инфаркт.Въздействието на отровата зависи от дозата ѝ.

 

Вестник "Бугюн" припомня, че при отварянето на гроба на Йозал бе установено, че голяма част от трупа се е запазила. Гробът на Тургут Йозал в Истанбул бе отворен на 2 октомври в

рамките на разследване за установяване на причината за неговата смърт преди 19 години.

 

Директорът на Института по съдебна медицина Халюк Индже опроверга твърдението на турския вестник. Нямам представа как се е появила тази информация, ние не сме открили това вещество, заяви доц. Индже.

 

Той уточни, че екипът, който се занимава с анализа на пробите, работи прецизно и с научни методи и следващия месец ще изпрати доклад на прокуратурата. Доцент Индже изтъкна, че той няма да огласи доклада, а това ще направи прокуратурата.

 

Йозал, който ръководеше Турция след управлението на военните през 80-те години на миналия век, почина, според официално обявената причина, от инфаркт на 17 април 1993 г. в болница в Анкара. Тогава той бе на 65 години и бе действащ президент. Негови близки изказаха съмнения, че е бил отровен.

 

По нареждане на турския президент Абдуллах Гюл с разследване на обстоятелствата около смъртта на Йозал се зае Държавната разследваща комисия към президентството. Комисията

заключи в доклад по случая, че смъртта на Йозал е "подозрителна" и трябва да се разследва. Прокуратурата в Анкара даде нареждане за отваряне на гроба на 17 септември т.г., макар че семейството на Йозал се обявяваше срещу ексхумацията по религиозни причини.

 

Въпросителните около кончината на Йозал се свързват с прием в българското посолство, където държавният глава е бил в деня преди да почине. Там той консумирал лимонада, с която Семра Йозал, неговата вдовица, подозира, че е бил отровен.

 

Твърди се също, че е имало пропуски в сигурността на приема и се задават въпросите защо не е имало оборудвана линейка, защо върху всички документи за смъртта на Йозал стои подписът само на един лекар и защо въпреки препоръките тъканна проба не е била взета, а е

била направена кръвна проба, която обаче след това се загубила.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани