Анан е съгласен със САЩ, че в Ирак не могат да се проведат ранни избори

Ирак ще се нуждае поне от осем месеца, за да е готов да проведе избори, след като бъде създадена законодателната рамка за тях, смята генералният секретар на ООН Кофи Анан.

В доклад до Съвета за сигурност той заявява, че избори не могат да се проведат преди края на годината - или половин година след планираното за 30 юни предаване на властта от окупационните сили начело със САЩ на иракчаните.

Становището на ООН е в подкрепа на оценката на САЩ, че в Ирак не могат да се проведат избори до 30 юни.

ООН предлага помощта си в изработване на процедура за избор на преходно правителство към датата на предаване на властта, предадоха световните агенции.

В доклад до Съвета за сигурност на ООН Кофи Анан препоръчва иракчаните незабавно да сформират "автономна и независима" избирателна комисия.

"Ако се започне работа веднага и необходимият политически консенсус се постигне относително бързо, ще бъде възможно да се произведат избори до края на 2004 г.", се казва в доклада, подготвен от висшия съветник на генералния секретар Лахдар Ибрахими.

Съгласно документа иракчаните по всяка вероятност ще имат нужда от повече време, за да изработят законовата рамка за общите избори. В доклада обаче се изказва съмнение, че избирателните закони и институции могат да бъдат готови преди май, като се има предвид, че след това ще са нужни поне още 8 месеца, преди да се произведат изборите.

Докладът бе изготвен след посещение в Ирак по-рано този месец на делегация, оглавявана Лахдар Ибрахими, бивш алжирски външен министър.

Анан и Ибрахими не дават препоръки как Ирак да избере временно правителство след 30 юни, датата за предаване на суверенитета от коалиционните власти на иракския народ, но посочват редица възможности, които Ибрахими е обсъдил при разговорите си в Ирак.

САЩ помолиха екип на ООН да посети Ирак и да даде оценка за възможното провеждане на избори заради мощната съпротива на шиитското население в страната за съставяне на правителство чрез събрания на общностите, а не чрез пряк вот.

Споделяне

Още от Свят