Ананиев: Ако прекратя договора за детската болница, до края на живота си няма да изляза от съда

Ананиев: Ако прекратя договора за детската болница, до края на живота си няма да изляза от съда

Не мога да се съглася, че аз трябва да прекратя договора за изграждането на детската болница, който е минал през цялата процедура и е доказано, че в нея няма нарушения и да се започне отново с обявяване на международен конкурс. Това означава, че до края на живота си не трябва да изляза от съдебната зала. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол на въпрос относно бъдещето на Националната детска болница.

В края на май премиерът Бойко Борисов обеща старото скеле на института по педиатрия в двора на Александровска болница да бъде съборено и на негово място да се изгради изцяло нова детска болница. Решението дойде след няколкомесечни протести от страна на граждани, архитекти, представители на педиатричната общност, които бяха против дострояването на старото скеле и се обединиха в инициативата "За истинска детска болница". След обрата в решението на правителството скелето да бъде съборено беше решено представители на протестната инициатива да бъдат включени в процеса по взимането на решения относно бъдещата болница. Протестиращите са за изцяло нов архитектурен конкурс и проект за детската болница, докато МЗ декларира, че събарянето и строителството ще са по вече сключения договор с "Главболгарстрой", който спечели обявената от министерството обществена поръчка на стойност близо 100 млн. лева.

Следващата седмица предстоят нови срещи с гражданските и професионалните организации, с които ще се обсъжда изграждането на национална многопрофилна детска болница, обяви в петък Ананиев.

Той представи пред депутатите предисторията и се аргументира защо не може да прекрати действащия договор с Главболгарстрой": "През юли 2019 год. започна обществената поръчка за изграждане на болницата. В предвидените в Закона за обществените поръчки срокове Камарата на архитектите в България обжалва решението ми за откриване на обществената поръчка. Жалбата беше оставена като неоснователна, включително такова беше решението и на Върховния административен съд. През април сключихме договор с изпълнителя - ДЗЗД "Детско здраве" (бел. ред. всички групи в консорциума са от групата на "Главболгарстрой") който е посочил, че ще извърши ново обследване на сградата, въпреки че вече е направено преди време, и въз основа на цялата събрана информация ще предложи най-добрата оферта - укрепване или изграждане на нова конструкция. Ние вече изразихме принципно съгласие за събаряне на съществуващия строеж. Представителите на гражданската инициатива "За истинска детска болница" не подкрепят този подход, а искат възлагане на ново задание с международен конкурс, намиране на нов терен и др".

"Не мога да се съглася, че аз трябва да прекратя договора, който е минал през цялата процедура и е доказано, че в нея няма нарушения и да се започне отново с обявяване на международен конкурс. Това означава, че до края на живота си не трябва да изляза от съдебната зала", заяви Ананиев.

Поели сме два ангажимента - да разрушим съществуващата сграда и да построим нова, както и да създадем Обществен съвет, който да препоръчва и контролира изграждането на болницата, допълни той.

Ананиев съобщи още, че в МЗ се подготвя анализ на детското здравеопазване в страната, който ще бъде представен на инициативата по време на предстоящата среща.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?