Ананиев и шефът на НЗОК се разминаха за обществения надзор над лечението на деца

Кирил Ананиев и Дечо Дечев, сн. БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев и управителят на НЗОК Дечо Дечев се разминаха във възгледите си относно бъдещето на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, който се предвижда да бъде закрит и дейността му да бъде поета от здравната каса от следващата година.

Идеята е една институция да бъде отговорна за лечението на български граждани в чужбина и по този начин администрирането на процеса да се улесни в полза на нуждаещите се. Поради редица неясноти около сливането обаче се надигат страхове, че преходът ще е съпътстван с трусове.

“В момента уточняваме дали да запазим обществения съвет към фонда за лечение на деца“, каза пред журналисти във вторник Ананиев. В понеделник вечерта пред БНТ обаче управителят на касата д-р Дечо Дечев, който е инициатор на закриването на фонда, се произнесе, че Общественият съвет категорично няма да бъде запазен. Попитан защо, Дечев заяви: “Защото няма място в тази структура“.

Преди ден Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет от квотата на пациентските организации, коментира, че НЗОК няма експертен потенциал да поеме тези функции, а Общественият съвет се закрива защото е неудобен, поради което сваля доверието си от Дечев.

Дечев: Общественият съвет е с нулева медицинска експертиза

В отговор Дечев заяви, че Общественият съвет на фонда има “нулева медицинска експертиза“, въпреки че той се състои от 17 души, от които шестима водещи детски специалисти, представители на държавни институции, пациентски и други неправителствени организации, сред които също има лекари.

В момента целта на Обществения съвет на фонда е да осигури граждански надзор и прозрачност при управлението на средствата и да защитава най-добрия интерес на децата, нуждаещи се от лечение в чужбина или поставяне на медицински изделия у нас.

Закриването на фонда и прехврълянето му към НЗОК е една от многобройните промени в системата, които се правят през преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК.

Повърхностно разписаната промяна, която тепърва трябва да бъде уточнена в детайли с подзаконов акт, поражда много страхове за това дали касата има капацитета да поеме функциите на фонда без това да доведе до сътресения за болните деца и техните родители.

Ананиев: Предстои да се уточни

Във вторник Ананиев заяви, че децата и родителите им няма да бъдат ощетени, а напротив, здравните власти разчитат тези дейности да се извършват по-качествено. Той обаче не беше категоричен за бъдещето на Обществения съвет.

“Това предстои да се уточни. Дискусията в момента продължава по това дали да остане Общественият съвет или друг орган, който да изпълнява тези функции, които изпълнява той. При всички случаи това, което са получавали децата от Фонда за лечение на деца, няма да бъде по-малко. Напротив, разчитаме на по-високо качество на извършване на дейността. Иначе ресурсът, който сме предвидили е този, който беше във Фонда лечение на деца и ще бъде предоставен като трансфер през бюджета на Министерство на здравеопазването на НЗОК“, каза Ананиев. Той увери, че това, което родителите са получавали досега, ще продължат да го получават и в бъдеще.

Според шефа на НЗОК твърде много пари изтичат в немедицински дейности

Според Дечев средствата във Фонда за лечение на деца са използвани нерационално. “Всички видяхме през периода, в който съществуваше този фонд, че средствата не се използваха рационално. Те отиваха за ред дейности, които в никакъв случай не можем да кажем, че са медицински. Тогава, когато изразходваме една огромна част от средствата за дейности, които не са медицински, мисля, че е показателно“, заяви той.

Действително Фондът за лечение на деца в момента поема и немидицински разходи, свързани с пътя и престоя на децата и техните семейства по време на лечението, но от отчета на фонда за миналата година е видно, че организационните разходи са под една четвърт от общите средства.

При общ разход за лечение на деца в чужбина през 2017 година 4 980 316 лева, за лечение са отишли 4 172 066 лева, за транспорт – 500 605 лева и за настаняване 308 216 лева. Не е ясно дали в бъдеще Дечев възнамерява да спести тези дейности и дали семействата ще трябва да си плащат сами.

Споделяне

Още по темата

Още от България