Ананиев обеща двоен бюджет за разплащане с чуждите здравни каси догодина

До три години дълговете за лечение на българи в ЕС трябва да бъдат изчистени

Ананиев обеща двоен бюджет за разплащане с чуждите здравни каси догодина

В бюджета на здравната каса за следващата година ще бъдат предвидени двойно повече средства за разплащане с чуждите здравни фондове за лечение на българи в ЕС, а до три години задълженията трябва да бъдат изчистени. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев в четвъртък пред депутатите от парламентарната здравна комисия.

Той обяви, че дълговете на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към чуждестранните ѝ партньори към края на януари са общо 271.2 млн. лева, от които просрочените задължения над 18 месеца възлизат на 133.1 млн. лева. В същото време касата разполага със 73 млн. лева в бюджета си за тази година по това перо.

"Ето защо миналата година проведохме преговори с немските и австрийските здравни каси и са подписани двустранни протоколи с погасителни планове, които предвиждат тази година задълженията да бъдат погасявани в рамките на предвидения бюджет от 73 млн. лева. Поети са ангажименти със срокове и дати", каза Ананиев.

Той съобщи, че към края на 2018 година просрочените задължения се очаква да достигнат 210 млн. лева.

"До средата на май ние ще направим нов погасителен план, който ще включва и новите задължения и ще поемем ангажимент в рамките на тригодишната бюджетна прогноза и бюджетът, който е предвиден за 2019 година, да заделим двоен размер спрямо това, което е предвидено за тази година", заяви Ананиев.

"Така в рамките на две или три години ние ще ликвидираме този дефицит. Тригодишната бюджетна прогноза ни позволява да направим тази сериозна крачка", заяви той.

В същото време той коментира, че има допуснати сериозни пропуски в системата за документооборота и в процедурите за обработка на исковете за плащане към нашите чуждестранни партньори по вина на оперативното ръководство на НЗОК.

"На базата на това системата за финансово управление и контрол не е работила така както трябва. Това от своя страна създава проблеми по отношение на данните в оборотните ведомости и във финансовите отчети за няколко години. Това е довело до разминаване в данните на начислена и касова основа", заяви той.

Ананиев съобщи, че на управителя на НЗОК е възложен анализ на разходите за лечение на българи в ЕС, който трябва да е готов до 15 март, след което ще бъде представен.

Лекарите и сестрите не са толкова малко, но са разпилени в 340 болници

Пред депутатите Ананиев загатна и каква е философията на разработвания от него и екипа му нов здравноосигурителен модел.

"Идеята на модела, който разработваме, е наистина да се финансира една система, която е оптимално необходима за лечението на българските граждани. Може да се установи, че лекарите и сестрите не са чак толкова малко. Ресурсът, който се заделя от НЗОК също не е толкова малък, въпросът е, че той е разпилян в над 340 болници. Когато намерим оптималното състояние на системата и когато тези хора, които ги имаме в момента, отидат в болниците, в които наистина могат да предлагат качествено здравеопазване с високотехнологична апаратура, нещата могат да изглеждат съвсем различно".

Споделяне

Още по темата

Още от България