Ананиев обеща на "здравните емигранти" транспалнтации извън ЕС

Ананиев обеща на "здравните емигранти" транспалнтации извън ЕС

Близки на нуждаещи се от белодробна трансплантация и вече трансплантирани пациенти излязоха в сряда на протест пред МЗ заради липсата на шанс да получат лечение. Мотото на протеста е "Аз не искам да съм здравен емигрант", тъй като в момента единственият шанс на хората за белодробна трансплантация е да емигрират.

Чакащите за белодробни трансплантации у нас останаха без възвожности за лечение, тъй като те не се правят в България и нито една европейска клиника не ги приема.

В отговор на възмущението си протестиращите получиха поредно обещание за намиране на решение. Този път надеждата е, че държавата ще започне да финансира трансплантации на нуждаещи се и в държави извън Европа. Такава промяна МЗ предложи и публикува през август, а в сряда здравния министър Кирил Ананиев се ангажира след приключване на общественото обсъждане, което ще стане до броени дни, ведомството му да започне да търси варианти в клиники извън Европа.

Ананиев увери, че повече няма да се налага на български граждани да емигрират и обеща, че институциите ще съдействат за намирането на клиники, а няма да оставят пациентите да ги търсят сами.

Ананиев очаква да договори трансплантации за българи с клиники в САЩ, Русия, Украйна, Турция.

Това не е трайно решение, но е временна мярка до намирането на друга опция или докато започнат да се извършват белодробни трансплантации и у нас, което МЗ планира да стане през 2021 година.

В момента в листата на чакащите за трансплантация са 18 души.

Миналата седмица от Асоциация “Пулмонална хипертония“ изнесоха данни, че от май месец миналата година, когато започнаха протестите, само 1 пациент е трансплантиран във Виена, няколко от чакащите вече не са между живите, а четирима пациенти, които са взели решението да емигрират, са се спасили – трима чрез трансплантация и един като се е подложил на иновативна терапия, която не се предлага у нас.

“Проблемът е от две години и четири месеца, т.е. отпреди влизането на моя екип в МЗ, когато беше прекратен договорът с Виенската болница и проф. Валтер Клепетко. Проблемът обаче не е само български. От близо година всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани поради факта, че няма достатъчно трупни донори от една страна, а от друга – достатъчно медицински персонал, най-вече сестри. Така че те отказват не само на България, но и на всички останали европейски държави“, коментира в сряда Ананиев пред бТВ. 

След ангажимента на министъра пациентите остават в протестна готовност, тъй като настояват за трайно решение и видими резултати.

Споделяне

Още по темата

Още от България