Ананиев предлага заплатите на санитар, сестра и лекар да са в съотношение 1 : 1.7 : 2.2

Ананиев предлага заплатите на санитар, сестра и лекар да са в съотношение 1 : 1.7 : 2.2

Здравният министър Кирил Ананиев предлага основните заплати на санитар, сестра и лекар да бъдат в съотношение 1 : 1.7 : 2.2. Това предвижда разработената от екипа му методика за формиране на възнагражденията, която Ананиев започна да представя от понеделник на обиколки в болниците в страната. Турът на министъра започна от Бургас, Варна и Велико Търново.

По тази формула при минимална заплата от 560 лева за санитар, колкото реално се получава за тази длъжност на повечето места в страната, основната заплата на сестра ще бъде 950 лева, а лекарската 1200 – параметри, които на практика преповтарят заложеното в колективния трудов договор в здравеопазването.

В много болници обаче тези заплати и сега не се достигат, което стана причина за протести на медицински сестри и работещи в отделни болници.

В отговор на протестите бяха отпуснати допълнителни 50 млн. лева от кабинета, които да се насочат за заплати и бяха увеличени цените на някои клинични пътеки с други 50 млн. лева.

При обиколките си в страната сега Ананиев ще проверява как се разпределят отпуснатите от Министерския съвет допълнителни пари.

Относно болниците, които и сега не достигат заложения минимум в колективния трудов договор, Ананиев каза, че ще бъде проверено колко и защо не ги достигат.

Такава проверка веднъж вече беше направена през март и установи, че средните основни заплати на медицинските сестри във всички видове болници в страната са под заложения минимум в колективния трудов договор за сектора от 900-950 лева.

Те варираха между 758 лева в държавните до 668 лева в общинските болници, като на много места сестрите получаваха заплати, близки до минималните. Все още няма данни с колко са нараснали заплатите след отпуснатите допълнителни пари и ръста в цените на пътеките, тъй като те ще достигнат до работещите с юнските и юлските им възнаграждения.

Методиката за заплатите е пожелателна

“Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения. Съотношението, което предлагаме при определяне на основните заплати, е 1 : 1.7 : 2.2 съответно за санитар, професионалист по здравни грижи и лекар“, заяви Ананиев.

Той уточни, че всяка болница има вътрешни правила, по които ще може да разпределя бонуси за допълнителни резултати.

Здравният министър посочи, че болниците няма да бъдат санкционирани, ако не спазват методиката, но по думите му директорите на лечебните заведения са осъзнали, че трябва да се търси баланс между заплатите на отделните медицински специалисти. 

Споделяне

Още по темата

Още от България