Ананиев: С новата вноска пациентите ще се лекуват по-добре и медиците ще получават повече

Кирил Ананиев, сн. БГНЕС

Със задължителната здравна застраховка от 12 лева освен, че ще се подобри финансирането на сегашния основен пакет с медицински услуги, ще се създаде възможност за финансиране и на нови дейности, които ще подобрят здравеопазването за българските граждани. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в четвъртък пред БНТ, разяснявайки философията на предложените преди ден от него идеи за промяна в здравноосигурителния модел.

Първо ще повишим цените на някои пътеки

“Много от клиничните пътеки в момента са недофинансирани и имат нужда от преостойностяване. Първото нещо, което ще направим с ресурса, който ще влезе легално в системата на здравеопазването, е да преостойностим някои от клиничните пътеки, които са подценени“, обясни Ананиев.

Хората ще се лекуват по-добре, лекуващите се получават повече

По думите му “това ще доведе до спазване на правилата за добра медицинска практика“.

“Защото понякога, когато парите не стигат, този процес се нарушава. Това ще са ползите за пациента. От страна на хората, които лекуват - ще се създаде възможност да се повишат доходите на работещите в тази система“, каза здравният министър.

Ще има пари за нови лечения

“Освен това с този допълнителен ресурс ще можем да изпълняваме нови програми, нови приоритети, да въведем нови технологии на лечение, да увеличим реимбурсирането на социално значими заболявания като например тези, свързани с кръвообръщението, ще дадем възможност за купуване на нова техника, ще инвестираме в долекуването и рехабилитацията“, каза още Ананиев.

Проследяване на ефекта от лечението

“Всичко това, което предлагаме действително е за подобряване на здравеопазването и за повишаване качеството на лечение на българските граждани, включително проследяване на ефекта от това лечение и резултатите от него“, заяви той.

Законово задължение за проследяване на ефекта от лечението и в момента съществува – само за 13 скъпо струващи терапии, които се прилагат в ограничен кръг университетски болници, но МЗ и НЗОК така и не успяха да го организират по подходящ начин и в момента то не се случва.

Затова не е ясно как занапред то ще бъде универсално приложено за повече медицински дейности.

Електронно здравеопазване

Ананиев очаква контролът да се повиши със заработването на Националната здравноинформационна система (НЗИС) и смята, че тя ще е готова с влизането на новия модел. Това обаче също е под въпрос, тъй като преди дни стана ясно, че и търгът за нейното изграждане влиза в порочния кръг на  обжалвания, а и реализирането ѝ се спъва вече повече от 10 години.


По думите на Ананиев всички участници в процеса ще имат своята контролна функция – НЗОК, пациента и застрахователното дружество, но заданието на електронната система към момента не предвижда участието на частните застрахователи, което предполага, че тя ще трябва да бъде надграждана.

“Изграждаме Националната здравноинформационна система (НЗИС), която ще е готова с влизането на новия модел. Тя проследява целия път на пациента и във всеки един момент ние знаем той с какво се лекува, как се лекува и какви са резулатаите от тази дейност“, каза Ананиев.

Той очаква също така електронните търгове за лекарствата, а на по-късен етеп и за медицинските изделия, да свалят цените на медикаментите и консумативите.

Финансовият и медицинският контрол ще бъдат обединени

“В момента финансовият контрол и медицинският контрол са разделени и това е неефективно, затова ще ги съберем на едно място по определен алгоритъм да проверяват изпълнителите на медицинска помощ“, заяви Ананиев.

Според Ананиев при въвеждането на предлагания от него модел е възможно доплащане за други дейности, които не са в основния пакет.

В дискусиите може да се роди трети модел

По думите му е възможно в дискусията да се роди трети вариант, който е по-добър от първите два. “Имаме уникалния шанс съвместно да обсъдим и решим кое е най-добро за българското общество и българските граждани“, каза Ананиев.

“Вчера представих основните принципи, правила, взаимоотношения, цели, резултати, които очакваме. Това са качествено нов контрол, конкуренция между финансиращите институции – НЗОК и частните застрахователи, модернизация на българското здравеопазване и премахване на нерегламентираните плащания“, посочи той.

Пред мен казват едно, пред медиите – друго

Ананиев се оплака също така, че заинтересованите страни дават едни отзиви пред него, а пред медиите говорят друго.

“Преди кръглата маса проведох работни срещи с всички заинтересовани страни. В по-голямата част от разговорите аз получих подкрепа за направените предложения. Разбира се, изложиха своите притеснения и възражения, но никой не каза, че моделите, които предлагаме са неосъществими. След като излязат от моя кабинет пред журналистите казват друго“, коментира Ананиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България