Ананиев с три варианта за подмяна на "изчерпания" здравен модел

Социален фонд ще покрива лечението на хората без възможности да се осигуряват

Сн. БГНЕС

До края на май тази година Министерството на здравеопазването ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в петък във Варна.


През февруари Ананиев обяви, че започва да работи за промяна в модела за финансиране на системата от последните 19 години, който по думите му е “напълно изчерпан“.

В петък Ананиев обясни, че в момента се разработват два варианта и предстои да започне и работа по трети, след което и трите ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Така ще се вземе решение кой модел е най-работещ без да се правят резки движения в системата, обясни той.

“Във всеки от трите модела пациентът ще има важна роля в процеса. За здравно неосигурените ще създадем механизъм с различни подходи в зависимост от причината да нямат осигуровки. За тези, които нямат възможност, по всяка вероятност ще създадем социален фонд, с който да покрием тези разходи“, посочи Ананиев.

Ананиев съобщи още, че задълженията на болниците у нас са около 500 млн. лева са и увери, че министерството вече е предприело действия за стабилизиране с оздравителни планове.

До края на следващата седмица ще бъдат готови общите правила за финансово управление и контрол на държавните болници.

Те ще бъдат предложени и на общините, ако преценят да ги използват с оглед подобряване финансово им състояние.

По думите му до края на годината трябва да бъдат готови модулите на Националната здравна информационна система, а догодина предстои обявяване на обществена поръчка за изграждането ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България