Ананиев внася концепция за здравна реформа в НС през септември

Ананиев внася концепция за здравна реформа в НС през септември

До 30 септември 2018 г. министърът на здравеопазването Кирил Ананиев трябва да представи за обсъждане в Комисията по здравеопазване на Народното събрание концепция за развитие на здравното осигуряване в България и за секторни реформи в сектора на здравеопазването с конкретни цели и срокове за изпълнението им. Ананиев съобщи в петък в парламента, че ще предложи два алтернативни модела за бъдещето на здравеопазването в България.

“Ще ги поставя на публично обсъждане с всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили, с всички съсловни, пациентски и научни организации, с ресорните комисии към парламента, с обществеността. Надявам се заедно да отчетем плюсовете и минусите и да изберем модел, след чието влизане в Народното събрание да не започват тепърва дебати, а да сме убедени, че избраният модел ще работи за хората“, каза Ананиев.

Очаква се той и екипът му да представят вариантите за здравна реформа през юли и до края на септември да премине общественото обсъждане, след което да се внесе концепция в Народното събрание.

“Всички сме единодушни, че настоящият здравноосигурителен модел не може да продължава да се прилага в бъдеще. Има нужда от промяна на модела“, коментира той.

Новият модел трябва да гарантира по-добро здравеопазване за българските граждани, а не просто оптимизиране и ефективно използване на разходите, стана ясно от думите на здравния министър.

Ананиев обясни, че съществена роля в модела ще има Националната здравна информационна система (НЗИС). “Когато нашият екип влезе в министерството, проектът за НЗИС беше замразен. Мога да ви уверя, че ние го вдигнахме на крака и реализацията му е в ход. Усилията ни са насочени към това до средата на следващата година да имаме електронно здравеопазване и НЗИС“, заяви Ананиев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България