Ананиев за падналите запори срещу Божков: В НАП не са некадърни

Едва 8.4 млн. са събрани от предявените 700 млн. лв. неплатени данъци

Кирил Ананиев

"Нито са некадърни хората, които работят в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП), нито материалите, които са подготвили, са били с пропуски и неверни неща". Така министърът на финансите Кирил Ананиев коментира решението на Софийския Административен съд, с което преди седмица отмени три запора върху имущество на фирми на обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

Министър Ананиев взе участие в петъчния парламентарен контрол, където, по настояване на опозицията, предостави информация за постигнатата събираемост за дължимите такси от хазартния бизнес за периода 2015-2019 г.

Той обясни, че през 2020 г. приходната агенция, която наследи закритата Държавна комисия по хазарта, е предявила искания към фирмите на хазартния бос за 694 млн. лева такси, от които близо 557 млн. са главниците. За тях има изпълнителни производства и обезпечителни мерки върху имуществото и активите на длъжниците. Към момента част от обезпечителните мерки са обжалвани и не са придобили стабилитет, каза финансовият министър. НАП е събрала от тези предявени такси 8 418 640 лева, но продължават опитите за събиране на дължимите суми по влезлите в сила постановления, допълни той.

Софийският градски съд вече отменя актовете на НАП, защото са незаконосъобразни и няма доказателства за тяхното налагане, коментира Румен Гечев. Той попита защо са провалени актовете на НАП - дали защото хората в НАП са некадърни или те умишлено подават актове, които са подготвени непрофесионално.

"Въпрос на съдебно производство. Водят се дела. Така е решил съдът, така е разпоредил и такова решение е взел. Не мога да обвинявам колегите си за тези неща, за които ги обвинявате вие. На базата на дейността на териториалните дирекции на НАП съществува и се издържа целият публичен сектор", каза министър Ананиев в защита на данъчните служители.

Той похвали подразделенията на приходната агенция и подчерта, че всяка година увеличават постъпленията, предназначени за финансиране на бюджетния сектор. "И тази година, в условията на пандемия, те отново се справят по блестящ начин. Некоректно е да обвинявате колегите от НАП", завърши Ананиев. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?