Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Анастас Герджиков – професорът, който иска да излезе сух от водата (видео)

30 коментара
Анастас Герджиков – професорът, който иска да излезе сух от водата (видео)

Последните месеци са кризисни за партията на бившия премиер Бойко Борисов. Изпаднала в политическа изолация и без реални перспективи да се върне на власт, дори и отново да е първа сила на изборите, ГЕРБ трябваше да решава още един тежък проблем – кого да издигне за президент. Най-очевидното решение бе това да е лидерът Борисов, който от пет години е в открита война с президента и претендент за втори мандат Румен Радев. Борисов обаче нямаше как да рискува да изгуби едни мажоритарни избори. ГЕРБ отчаяно се нуждаеше от кандидат, който да е достоен противник на Радев и да даде на партията онези гражданска легитимност, която гражданските протести през 2020 г. ѝ отнеха.

Съобщението, че ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков е приел да се кандидатира за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ, рязко промени очакванията, че мачът за президентските избори е решен. "Ректорът на ректорите", както го нарече Борисов, е онова, което Радев не е – човек от академичните среди, интелектуалец, с хуманитарен профил. Показван е по телевизията в тога, под вдъхновяващите звуци на Gaudeamus Igitur, като представител на една паралелна вселена, в която няма политически заяждания и интриги, няма асфалт и магистрали. Поради същата тази причина обаче Герджиков е кандидатура, с която "ГЕРБ се опитва да не бъде себе си", както коментира социологът Първан Симеонов пред Mediapool.

Радостта в лагера на ГЕРБ не трая дълго, защото ден по-късно стана известно, че инициативната "Правосъдие за всеки" издига за президент председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и той ще бъде подкрепен от "Демократична България". На символно равнище Лозан Панов е всичко, което Герджиков е, с този плюс, че освен магистрат и интелектуалец, е ярка личност, боец с кауза, който е имал дързостта да рискува личния си комфорт в името на тази кауза.

Очевидно и Герджиков, и ГЕРБ, смятат, че липсата на обществено-политическа кауза или позиция, е предимство, а не недостатък в битката за президентския пост. В този смисъл Герджиков чудесно се вписва в клишето "обединител на нацията" и схващането, че от президента не се иска друго, освен достолепно да изпълнява церемониалните си функции в Гербовата зала.

В друг момент това можеше и да е достатъчно, но Герджиков излиза на политическата сцена, когато духът на времето е доста по-различен. Той няма да е самостоен герой в моноспектакъл, а желае или не, ще се впише в политическия контекст на ситуацията, още повече, че изборите не са само за президент, а и за парламент. Паралелно с битката за президентския пост ще се решава основният въпрос за съдбата на корупционния модел, свързван с управлението на Борисов. Ето защо, колкото и да му се иска да стои встрани от разговорите за раздаването на обществени поръчки, за пачките в чекмеджетата, за Пеевски и санкциите по глобалния закон "Магнтиски", Герджиков ще е част от тези разговори. И мълчанието също е позиция, при това доста красноречива.

До момента "ректорът на ректорите" няма ярка политическа изява и не дава заявка да е способен на такава. Хора от обкръжението му твърдят, че уклончивите и неясни позиции, които заема, донякъде се дължат на личностни характеристики и до голяма степен – на академичния му бекграунд, където поддържането на крайни и праволинейни гледни точки рядко се възприема като предимство.

"Безобразието на политиците се превръща в традиция"

Един от редките случаи, в които Герджиков все пак критикува политическата класа, бе на 24 май 2019 г. "На този светъл празник няма да коментирам за втори път поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция", заяви тогава Герджиков.

Начело на шествието тогава бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите Екатерина Захариева и Боил Банов, както и председателят на БСП Корнелия Нинова. Герджиков напомни, че предната година се е случило същото и че традицията повелява шествието да бъде водено от българското духовенство.

Реформата във висшето образование

На Герджиков следва да му се признае позитивна роля за реформирането на висшето образование у нас. В самото начало на кариерата си в МОН преди повече от 15 години, той изнесе тежката битка срещу незаконните филиали на университетите. Някои от модерните идеи, които той развиваше още като зам.-министър на образованието в правителството на НДСВ – например разделянето на академичното от финансовото управление на университетите, все пак стигнаха до реализация, макар години по-късно, благодарение на системните усилия на различни политици и представители на академичната общност.

Като председател на Съвета на ректорите проф. Герджиков изигра важна роля в убеждаването на колегите си, че някои болезнени промени в системата са неизбежни. Така се стигна до ключовата сделка между МОН и ректорите от ноември 2020 г., с която държавата се ангажира да повиши чувствително заплатите в сектора срещу записване в договорите за управление на ректорите на конкретни реформи, които те се ангажират да проведат (завишаване на изискванията към студентите, въвеждане на 5% таван на броя на щатните преподаватели над 65 г., таван на числеността на администрацията, съкращаване и обединяване на звена и т. н.).

Противоречиви оценки за управлението на СУ

Нееднозначни са оценките за управлението на Герджиков като ректор на СУ. Донякъде това е разбираемо предвид факта, че в университета се обучават около 20 000 студенти и работят хиляди преподавателите и друг персонал. Макар около управлението на Герджиков до момента да няма мащабен разтърсващ скандал, все пак през годините не липсваха достатъчно разкрития за нередности.

Например, през 2017 г. Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет за 2016 г., тъй като той не давал вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото на висшето училище.

Още при мандата на Иван Илчев Сметната палата многократно установяваше повтарящи се съществени отклонения от приложимата обща рамка за финансово отчитане при одитите на годишните финансови отчети на Софийския университет. За периода до 2017 г. два пъти имаше отказ за заверка - за 2014 и 2016 г., и три пъти заверка с резерви - за 2012, 2013 и 2015 г.

Реакцията на Герджиков тогава бе да обяви "сериозно затягане на финансовата дисциплина в университета" и "кадрови промени". Той призна, че е открил редица пропуски в работата на няколко отдела на Софийския университет, които се занимават със счетоводството и данните и обеща да изгради единна система, която свързва звената на университета с централното счетоводство. Към днешна дата счетоводството на висшето училище е подобрено, но все още е далеч от това, което трябва да бъде. Отчетът за 2019 г. е заверен миналата година от Сметната палата отново с резерви.

Проблемът с възнагражденията в СУ

Пред преподавателите и служителите в СУ Герджиков може да се похвали с чувствително повишаване на част от компонентите на заплащането, които преди това бяха критично ниски.

Въпреки това през годините не липсваха скандали за нередности около раздадени бонуси.

В началото на 2018 г. например одит на МОН разкри, че служители от администрацията в СУ са получили средства над заплатите за "извършване на нетипична административна дейност", без да е ясно каква точно е тази дейност, кой я е възложил и дали е свършена.

В края на 2018 г. пък университетът допусна сериозни имиджови щети около неуспешния му опит за съживи университетската телевизия "Алма Матер". Безвкусен видеоклип за подбор на репортери за медията породи възмущение и въпроси към СУ.

Впоследствие Герджиков призна за грешката, но останаха много въпросителни около едноличното назначаване на Башар Рахал за директор на телевизията без конкурс и без концепция, както и около цялата процедура по сключването на договор със съмнителен външен продуцент.

Ректорът разбира последен

Като цяло в реакцията си на скандалите около ръководения от него университет Герджиков изглежда като ръководител, който върви след събитията и последен научава за тях. Такъв е примерът със скандалите за плагиатство от страна на Петър Илиев от "Има такъв народ" и скандалните лекции на проф. Михаил Мирчев.

"Не само аз, но и деканът на Юридическия факултет не знаехме не само за случая - не знаехме, че съществува Петър Илиев" - така Герджиков отговори на въпрос защо университетът години наред е толерирал преподавател плагиат.

В края на 2020 г. Герджиков уволни проф. Михаил Мирчев от СУ заради скандални лекции с расистко и ксенофобско съдържание, публикувани в YouTube. За тях Герджиков бе сезиран от Студентското общество за равенство. Попитан в телевизионно интервю дали сега разбира за съдържанието на лекциите на проф. Мирчев, Герджиков отговаря: "Какво точно ме питате? Дали следя лично 6000 лекции ли?" и уточнява, че реагира на всички сигнали, които получава.

Липсата на реакция от СУ относно битите студенти на протестите срещу правителството през 2020 г. пък Герджиков наскоро обясни с това, че университетът е деполитизиран, а и не цялото общество е подкрепяло протестите. Той все пак осъди всяка форма на насилие.

Спорният хонорар на проф. Герджикова

Един от скандалите, свързан лично с Герджиков, избухна в навечерието на избора му за втори мандат като ректор на СУ през есента на 2019 г. Тогава анонимен преподавател разкри, че зам.-ректор на СУ е сключил граждански договор за 9000 лв. с майката на Герджиков - проф. Мария Герджикова (дългогодишен ръководител на катедра "Методика" във Факултета по славянски филологии). Парите са били платени за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в българските общности зад граница, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали. Впоследствие СУ отговори, че за да не остане "съмнение за нещо нередно", майката на ректора ще дари полученото възнаграждение на департамента на СУ, от който го е получила.

"За съжаление, свикнахме с подобни атаки преди избори. Най-добре го е формулирал Иван Кулеков преди повече от 30 г.: "Имаме си земя, имаме си вода... правим си кал", коментира случая тогава Герджиков.

Скандалът с научните изследвания

През 2011 година името на Герджиков бе замесено в скандал с нагласени конкурси за научни проекти, финансирани от държавния фонд "Научни изследвания". Разкритията обхващаха периода 2008-2009, когато фондът се ръководеше от Герджиков, но бяха направени от новия директор Емил Хорозов почти две години по-късно, когато Герджиков вече заемаше поста зам.-ректор на Софийския университет.

Така скандалът го подмина с лекота, а негативите пое просветният министър в първото правителство на ГЕРБ Сергей Игнатов, който неглижира разкритията. Впоследствие същите порочни практики бяха продължени в управлението на Игнатов, което в крайна сметка му коства поста.

Герджиков, "Новото време" и ДПС

Анастас Герджиков е един от учредителите на партията "Новото време" на отцепилите се от НДСВ Емил Кошлуков, Мирослав Севлиевски, Борислав Цеков, Красен Кралев, Юлияна Дончева и др.

След кандидатирането му за президент Герджиков отрече да има нещо общо с ДПС. "Аз в живота си съм виждал Ахмед Доган веднъж, при това от десет метра", заяви той.

Преди парламентарните избори през 2005 г. обаче "Новото време" води разговори за предизборна коалиция с ДПС. А Анастас Герджиков е съпредседател на предизборния щаб на "Новото време", макар и да не ясно бил ли е пряко ангажиран с преговорите с ДПС.

Една от последните социални активности на Герджиков го поставя в компанията на пловдивския митрополит Николай и председателката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. Тримата влизат в наскоро учреденото болнично настоятелство на веригата болници от групата на "Булфарма" на пазарджишкия бизнесмен Михаил Тиков: Софиямед", "Пълмед"-Пловдив, УМБАЛ "Здраве"-Пазарджик, МБАЛ "Здраве"-Велинград, МБАЛ "Проф.Д.Ранев"-Пещера и "Бургасмед". 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Светлоносец
  #30

  Може да е много умен и интелигентен проф. Герджиков, но е кандидатура на ГЕРБ. "А това е една лоша комбинация" и всъщност подлага на съмнение първата част на изречението. В продължение на месеци да протестират всички млади в София през 2020г. и ректора на най-стария и най-голям университет да застане в подкрепа на обекта на протест, особено след побоя зад колоните на МС, ми се струва неморално и предателство към студентите /най-меко казано/.

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #29
 3. Becko
  #28

  Мда, ама не! Накратко - професорът ще си продължи ректорстването на ректорите...

 4. Ощавен маркиз
  #27

  Мда. Накратко. Желая успех на професор Герджиков! Сухо ду...пе, ри4ба не лови, къкто казват рибарите. Ама и ПАРАШУТНИ кремлин-лубянковски ЗЕЛЕНИ ГАЩИ, РУНДЬОВСКИ, немат големи шансове в ЕС-атлантската "ни Задунайка". Чакам с нетърпение, да видя, НАРОДЕ, какво ще изВОТиш. Виждам напредък; бавничко, ама става.

 5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #26
 6. Отбелязвам
  #25

  Щом ГЕРБ го предлага - не гласувайте за този! Борисов направо да му даде синоптичката от В.Търново и готово.

 7. roser
  #24

  Не "Ректорът на ректорите", а "ректумът на ректумите".

 8. асен
  #23

  изключително корумпиран плазмодий! от фанд „научни изследвания“ сума ти пари задигнаха мошениците от библиотекарския.

 9. animal farm
  #22
  Отговор на коментар #18

  Вашите клюки, от които 90% не разбирам, само показват за пореден път НИСКАТА ВИ КАМБАНАРИЯ, ограниченото Ви мислене.Гласувайте си за Решетниковия, кой ви пречи.Точно такива като Вас ще гласувт за него.Вие по-далеч от носа си и от кухненското си философиране не може да видите.

 10. марин
  #21
  Отговор на коментар #1

  Напразни надежди! ..!Ако беше така нямаше цялата армия от Путински тролове да агитират гласувалите за ДБ да гласуват на втори тур за за лице издигнато от Нинова/Путин!!!...!???

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.