Андерш Брайвик бе обвинен в тероризъм

Андерш Брайвик

Андерш Брайвик официално е бил обвинен от норвежката прокуратура в "терористични действия" и "предумишлено убийство". Това стана седем месеца, след като той призна, че е убил 77 души в Норвегия, съобщиха световните агенции.

Ако бъде признат за виновен по обвиненията, които са му повдигнати, Брайвик може да бъде осъден на 21 години затвор или на задържане за период, в който е считан като опасен за обществото. В случай, че бъде признат за невменяем, Брайвик ще бъде въдворен в психиатрично заведение, вероятно доживот.

Прокурорите дадоха да се разбере, че смятат Брайвик за душевно болен и ще поискат той да бъде настанен на лечение в психиатрично заведение, вместо да бъде осъден на лишаване от свобода.

33-годишният мъж с крайнодесни възгледи призна за нападенията на 22 юли, но отрича, че е извършил престъпление, представяйки своите жертви като "предатели" заради това, че са приели имиграционна политика, водеща към ислямска колонизация на Норвегия.

Осем души загинаха при взривяването на бомба в центъра на Осло и още 69 бяха убити от негова стрелба на остров Ютьоя извън столицата, където младежкото крило на управляващата Работническа партия беше организирало летен лагер.

Четейки обвинителния акт, прокурорката Инга Бейер Енгх напомни, че 34 от жертвите в Ютьоя са били между 14 и 17-годишни, 22 - на възраст между 18 и 20 години, 6 - между 21 и 25 години, и 7 - малко над 25. Тя уточни, че 67 от тях са починали от огнестрелни рани и двама от нараняване при падане или удавяне. Освен тях 33-ма младежи бяха ранени при стрелбата.

Споделяне

Още от Свят