Андерш Брайвик планирал да убие много повече хора

Андерш Брайвик

Андерш Беринг Брайвик, подсъдим за избиването на 77 души в Норвегия, заяви, че първоначално планирал три бомбени атентата, последвани от стрелба, в случай че оцелее при нападенията. "Планът беше да взривя три коли бомби, след което да открия огън", каза Брайвик на четвъртия ден от процеса срещу него в Осло. Мишена на нападенията трябвало да бъдат правителствени сгради, централата на Норвежката работническа партия и вероятно кралският дворец.

Брайвик имал няколко опции за третата си мишена, но решил да не наранява кралското семейство. "Повечето националисти и културни консерватори са привърженици на монархията, включително и аз", заяви той, цитиран от осведомителните агенции в четвъртък.

В крайна сметка се отказал от извършването на няколко бомбени нападения, защото сглобяването на взривно устройство се оказало много по-трудно, отколкото предполагал. "Когато стигнах до положение, при което бе невъзможно да направя повече от една бомба, стратегията ми бе един бомбен атентат и стрелба", обясни Брайвик.

Предпочитана от него мишена била годишна конференция на норвежките журналисти или годишно събрание на Норвежката работническа партия. Но не могъл да се подготви навреме, заради което решил да нападне летния лагер на младежкото крило на Норвежката работническа партия.

33-годишният норвежец заяви, че очаквал да бъде пресрещнат от въоръжена полиция, след като напуснал Осло за остров Ютьоя, където застреля 69 души."Оцених шансовете за оцеляване на по-малко от 5 процента", каза той.

Брайвик допълни, че имал намерение да екзекутира лидерите на работническото движение, след което да стреля и да принуди участниците в лагера да се хвърлят във водата и да се удавят. Той планирал да плени и обезглави бившата премиерка Гру Харлем Брунтланд по време на стрелбата на остров Ютьоя, да заснеме обезглавяването и да пусне видеото в интернет.

Брунтланд била напуснала младежкия лагер на Норвежката работническа партия, когато Брайвик пристигнал на острова на 22 юли.

"Планът беше да обезглавя Гру Харлем Брунтланд, докато чета текст и това да бъде заснето", заяви Брайвик, цитиран от ДПА. "След това планът беше да убия лидера на младежкото крило Ескил Педерсен, той беше мишена номер две", допълни Брайвик.

Крайнодесният фанатик обясни, че бил вдъхновен от използваната от Ал Каида практика на обезглавяване, но изтъкна че "обезглавяването е традиционно европейско смъртно наказание".

През четвъртия ден на процеса Брайвик заяви, че планирал да убие много повече от 69 души на остров Ютьоя, където близо 600 представители на младежки организации на Норвежката работническа партия от цялата страна се бяха събрали на годишен летен лагер. "Целта не беше да убия 69 души на Ютьоя. Целта беше да ги избия всичките", заяви Брайвик.

Брайвик, който се представя за съвременен кръстоносец, призна, че е извършил нападенията, но отрича да е виновен, тъй като действал, за да защити Норвегия и Европа, като атакувал леви политически сили, които според него са предали страната, отваряйки я за имиграцията.

Според него активните националисти са разделени на две - едната половина казва, че трябва да нападаш мюсюлмани и малцинства, а другата половина твърди, че трябва да нападаш елита, онези, които са отговорни.

Брайвик отбелязва в показанията си, че се упражнявал с компютърната игра "Modern Warfare" шестнайсет месеца от януари 2010 г., за да се научи как да се прицелва. Той обясни, че решил да извърши "самоубийствена операция" още през 2006 г. и прекъсването на социалните контакти за цяла година му помогнало да се подготви за нападенията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?