Анди Мъри донесе на Великобритания първата от 77 г. победа на Уимбълдън

Анди Мъри донесе на Великобритания първата от 77 г. победа на Уимбълдън

Анди Мъри спечели "Уимбълдън" и донесе на Великобритания първата от 77 години насам титла от най-престижния турнир в тениса.

На финала в неделя олимпийският шампион надигра световния номер 1, сърбина Новак Джокович 3:0 (6:4, 7:5, 6:4) и стана първият британски победител в надпреварата след Фред Пери през 1936 г.

При над 30-градусова жега Мъри спечели първи сет след като направи два пробива още в неговото начало.

Джокович отвърна на удара в началото на втория сет, като поведе с 4:1. Тогава обаче направи изключителен обрат с два пробива и доведе сега до 7:5.

Още по-заплетен бе третият сет. Мъри проби противника си още в първия гейм. Джокович отговори с два пробива и поведе с 4:2. На свой ред британецът два пъти проби началния удар на сърбина. При 5:4 той сервира за спечелване на мача и турнира и поведе с 40:0. Джокович спаси и трите мачбола, но не успя при четвъртия.

Мачът продължи  3.09 часа.

"Последният гейм беше най-тежкият, а целият мач беше невероятно труден. Нямам представа как стигнах до последните точки, бях концентриран в играта, но се радвам, че го направих. Осъзнавам колко много всички искаха да видят британски победител на "Уимбълдън" и се надявам да се наслаждават на титлата", каза Мъри при награждаването.

"Поздравявам те, Анди, напълно си заслужи успеха. Игра невероятно. Зная какво означава тази победа за цялата ви страна. Дадох всичко от себе си и бе чест да играя в този финал", отговори му Джокович.

В събота при жените титлата спечели французойката Марион Бартоли с победа над германката Сабине Лисицки с 6:1, 6:4.

Споделяне

Още от Спорт

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?