Андонис Самарас положи клетва като премиер на Гърция

Андонис Самарас положи клетва като премиер на Гърция

Лидерът на гръцката консервативна партия Нова демокрация Андонис Самарас положи клетва като премиер, който ще оглави трипартийно коалиционно правителство, подкрепящо международните ангажименти на страната в рамките на спасителните споразумения, съобщиха осведомителните агенции в сряда.

61-годишният Самарас се закле като премиер три дни след като неговата партия победи на вторите национални избори в рамките на шест седмици, но не успя да събере достатъчно гласове, за да сформира свое собствено правителство.

Неговата партия Нова демокрация ще обедини силите си със социалистическата партия ПАСОК, която беше на трето място, и с по-малката умерена лява партия Демократична левица. Трите партии разполагат заедно със 179 места в 300-местния парламент.

Съставът на кабинет се очаква да бъде обявен в рамките на деня, като според гръцките медии той ще включва между 15 и 17 министерства. Освен това двете леви партии ще се ограничат с министри технократи и ще оказват на кабинета парламентарна подкрепа.

Засега се предполага, че президентът на гръцката Национална банка Василис Рапанос да бъде министър на финансите, съобщи гръцката телевизия Нет, цитирана от агенция Франс прес.

65-годишният Василис Рапанос, икономист по образование, участваше в управлението на страната в социалистическите правителства и управляваше експертния съвет в министерството на икономиката и финансите от 2000 до 2004 г., по времето, когато Гърция прие еврото. Преди това той управлява в продължение на две години гръцката телекомуникационна компания ОТЕ. Рапанос е защитил докторат по икономика в канадския университет Куинс.

Ще направим всичко, за да изведем страната от кризата, заяви Андонис Самарас, след като положи клетва. Утре ще поискам от правителството да работи усилено, за да даде на гръцкия народ осезаема надежда, каза Самарас пред журналисти на излизане от президентския дворец.

Гърция ще води тежка битка на срещата на високо равнище на ЕС на 28 и 29 юни за преразглеждане на плана с мерки за строги икономии на ЕС и Международния валутен фонд, заяви лидерът на ПАСОК и бивш министър на финансите Евангелос Венизелос.

Той уточни, че става дума за битка за преразглеждане на споразумението и и за изработване на рамка, която да позволи съживяване на икономиката и борба срещу безработицата, която е големият проблем на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани