Андрей Бабиш смята да продължи преговорите за правителство с три партии

Андрей Бабиш смята да продължи преговорите за правителство с три партии

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш заявява, че ще продължи разговорите с трите партии, които може да подкрепят неговото ново правителство, предаде Ройтерс.

Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП), Комунистическата партия на Чехия и Моравия (КПЧМ) и крайнодясната антиевропейска "Свобода и пряка демокрация" (СПД) са заявили, че може да влязат в коалиция с партията "Действие на недоволните граждани" (АНО) на Бабиш или да я подкрепят, като останат извън правителството.

"Ще продължим преговорите с тези три партии, като само в случая с ЧСДП искаме да изчакаме техния конгрес през февруари, за да знаем кой фактически представлява тази партия", казва Бабиш в интервю за вестник "Право", публикувано в понеделник.

С преизбирането на президента Милош Земан, премиерът Бабиш, чийто кабинет на малцинството вече изгуби един парламентарен вот на доверие, ще разполага с още време да състави ново правителство, отбеляза Ройтерс. Агенцията припомни, че доскоро нито една от другите осем парламентарно представени партии не искаше да подкрепи правителство на АНО начело с Бабиш, срещу когото има обвинения в незаконно присвояване на евросубсидии. Милиардерът Бабиш настоява, че не е извършил нищо нередно.

Комунистите казват, че в замяна на подкрепата искат в програмата на правителството да бъдат включени части от тяхната програма. ЧСДП и СПД настояват, че не биха приели правителство, в което има криминално разследвани лица.

Бабиш казва пред "Право", че не желае настоящият лидер на социалдемократите Милан Хованец да бъде министър. Бабиш твърди, че бъдещото му правителство ще води проевропейски курс и няма да се поддаде на призивите за свикване на референдум в Чехия за напускане на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?