Андрей Иванов: "Клеветите са не срещу мен, а срещу българския съд"

Андрей Иванов: "Клеветите са не срещу мен, а срещу българския съд"

Директорът на фирма "Искра 21" АД Георги Славов потвърди частично версията на РЗС, че председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов се е сдобил чрез измама с 400 000 лева.

Славов каза в понеделник пред бТВ , че Андрей Иванов е използвал "симулиран документ", за да блокира сметките на дружеството и да се сдобие с парите чрез иск от съдебен изпълнител.

Бизнесменът съобщи още, че дружеството му има търговски обекти на територията на "Люлин" и "Връбница" на площ около 40 000 кв. м.

Георги Славов обясни, че Андрей Иванов отишъл при него през 2002 г. и го помолил приятелски да му подпише записна заповед, че "Искра 21" АД му дължи 100 000 евро. Сегашният председател на СОС и лидер на ГЕРБ – София, по това време бизнесмен, поискал записа на заповед, за да декларира пред трети лица, на които дължал пари, че ще им се издължи, след като му върнат първия дълг.

Славов добави, че през 2003 г. Иванов дошъл при него и му върнал заповедта, оригиналът и досега се пазел в касата на "Искра 21".

"Заповедта е в моята каса и до ден днешен. Аз не я унищожих. Изпълнителен лист е издаден въз основа на симулиран екземпляр, защото оригиналът е в мен", каза Славов.

"През 2003 г. Иванов ми върна записната заповед. Аз узнавам, че имам запорирани сметки през 2007 година. Обжалвах го. Потърсих контакт с Иванов, но той казваше, че няма време, бърза, има работа", разказа още Славов. В исково съдебно производство през 2005 г. Иванов успява да осъди фирмата на Георги Славов и през декември 2007 г. получава парите си.

"Не искам да коментирам лъжи и компромати, но в последно време ми се налага. По повод изказването на Георги Славов мога да кажа само, че ако то беше истина, съдът нямаше да се произнесе в моя полза. Нека да уважаваме институциите си. В момента имам още едно дело с него, което вече съм спечелил на първа инстанция. Така че клеветите на Славов не са срещу мен, а срещу българския съд", се казва в лаконичния коментар на Андрей Иванов по случай изказването на Георги Славов.

Миналия петък от РЗС заявиха, че председателят на столичния парламент е измамник, който е използвал "груби фалшификати", за да се облагодетелства на гърба на фирма "Искра 21" АД.

Георги Славов обвини още Андрей Иванов и че през 2010 г., "използвайки служебното си положение", шефът на СОС пуска жалба до контрола по строителство – ДАГ, че има отстъпено право за строеж, върху което "Искра 21" реализира търговски обекти". Бизнесменът обясни, че по това време Иванов вече е загубил правото си на строеж. Тази история е предмет на второто дело между двамата.

Партията на Яне Янев обеща да продължи атаката срещу Андрей Иванов, като представи информация за срещи на лидера на ГЕРБ - София "с хора от организираната престъпност, с някои от най-известните столични мутри, чрез които е искал да изнудва бизнесмени за пари и за прехвърляне на имоти".

Отношенията на Андрей Иванов с фирма "Искра 21" станаха брънка от "разкритията" на РЗС за "необяснимото" забогатяване на председателя на СОС. Преди това от партията на Яне Янев обявиха, че Андрей Иванов има 60 имота на стойност над 10 млн. евро и укрива данъци.

От НАП побързаха да заявят, че ще бъде извършена проверка на имотното състояние и доходите на председателя на СОС, резултатите от която ще бъдат готови след Нова година. Самият Иванов нарече твърденията на РЗС за имотите му "лъжи" и "доноси", като уточни, че притежава 14 имота, сред които 3 апартамента, една къща в Банкя, няколко парцела и права на строеж, гараж и паркомясто. Той заяви, че след като приключи проверката на НАП, ще съди хората, които разпространяват злепоставящата го информация.

По повод на скандалите с имотите на Иванов от БСП в София поискаха да бъде свикано извънредно заседание на СОС, на което да бъде разгледано и гласувано отстраняването му от поста председател заради "оповестените нови данни и обстоятелства".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?