Андрей Иванов сдаде и лидерския пост на ГЕРБ в София

Мястото му заема Цветомир Паунов, който е в "отлични отношения с Фандъкова"

сн. БГНЕС

Една от доскоро най-силните и символни фигури в ГЕРБ - бившият председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов - подаде оставка и като областен координатор на управляващите в София.

В писмо до ръководството на ГЕРБ, цитирано от партийния пресцентър във вторник, той мотивира решението си с това, че "не иска да допуска тенденциозни, политически спекулации около името му да бъдат използвани в предстоящата кампания от политически партии, като компенсация на липсата на аргументи".

Оставката е приета от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а за негов наследник е избран административният секретар на партията Цветомир Паунов. Той е в ГЕРБ "от основаването на партията, познава структурите и е участвал в подготовката и организацията за явяване на всички избори до сега". В съобщението изрично се подчертава, че Паунов е "в отлична комуникация и работи много добре с кмета на София Йорданка Фандъкова".

Преди две години Андрей Иванов се оказа в центъра на грандиозен скандал, свързан с бизнеса му. В края на 2010 г. лидерът на РЗС Яне Янев, който тогава беше в опозиция на ГЕРБ, започна персонална атака срещу него и го обвини в съмнително придобиване на около 60 имота. Последва проверка от НАП, която не установи нарушения. След това обаче се зародиха съмнения за нагласяване на търговете за изграждането на е-общината, а впоследствие проведените търгове бяха отменени.

Скандалите с Иванов натежаха твърде много, защото по същото време вицепремиерът Цветан Цветанов изпитваше огромни затрудения да обясни как точно е придобил шестте си апартамента.

Така се стигна до оставката на Иванов като председател на СОС, още повече, че в онзи момент той бе смятан като реалната власт в Столична община, за разлика от кмета Йорданка Фандъкова, която на изборите миналата есен спечели втори мандат.След това Иванов остана редови общински съветник, запази партийната си позиция, но изпадна в миманса.

В писмото си до Бойко Борисов Андрей Иванов заяви, че има само една причина да стигне до това решение и тя е, че се "ръководи от разбирането за голямата отговорност, която всеки член на партия ГЕРБ трябва да носи, още повече когато заема ръководен пост".

"През последните две години името ми бе употребявано в общественото пространство в негативен контекст. Според мен, зад това стоят нездрави политически интереси от страна на лица и партии, които с дейността си като председател на СОС и областен координатор на ГЕРБ – София съм засегнал в стремежа си да опазвам обществения интерес", обяснява Иванов.

Той напомня, че името му е изчистено при проверките на НАП и Комисията за конфликта на интереси.

"Чувствам се отговорен пред членовете и симпатизантите на партия ГЕРБ – София и не бих искал повече да допускам тенденциозни, политически спекулации около името ми да бъдат използвани в предстоящата кампания от политически партии, като компенсация на липсата на аргументи", коментира още Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България