Андрей Ковачев: Анонимни сайтове водят война срещу ЕС

ЕП обсъди опитите за външно влияние в Европа, но не стигна до единно решение

Андрей Ковачев: Анонимни сайтове водят война срещу ЕС

Правят се опити да се вбие клин в единството на Европейския съюз със съгласувана информационна война през анонимни сайтове и фалшиви профили в социалните мрежи. Това заяви в Европейския парламент в Страсбург евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) по време на дебат за външната намеса в изборите и дезинформацията в националните и европейските демократични процеси.

Европейският парламент обсъди опитите за външна намеса в европейския дневен ред във вторник. ЕП отложи за октомври гласуването на резолюция по този въпрос.

Андрей Ковачев призовава за осигуряването на сериозни ресурси за преодоляване на заплахите. Той предложи интернет платформите да подкрепят обективната журналистика и да съдействат в общите усилия срещу опитите за външно влияние.

"В моята страна стотици анонимни сайтове без ясна собственост, организации без ясно финансиране, хиляди фалшиви профили в социалните мрежи водят координирана информационна война срещу ЕС, злоупотребяват с най-чувствителните теми за хората като религия, традиции и ценности", каза Андрей Ковачев.

Финландското председателство на Съвета на ЕС отбеляза, че при изборите за евродепутати през май не са били отчетени мащабни дезинформационни кампании.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова отбеляза, че ЕС има нужда от допълнителни лостове за защита от външна намеса. По нейните думи дезинформационните кампании досега са целели да внесат разногласия в европейското общество, включително по научно признати факти. Тя допълни, че подобни кампании получават "мръсни пари". Йоурова обеща ЕК да продължи да работи в защита на свободата на изразяване и на медиите.

Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг отбеляза, че в навечерието на изборите през май е било наблюдавано разпространение на различни видове дезинформация. Той добави, че на много места са били засечени мащабни групи от политически тролове. "Трябва да ограничим пространството, в което се разпространява дезинформация. В началото на следващата година ЕК ще предложи конкретни мерки, възможно е да бъдат законодателни, срещу разпространението на дезинформация", каза Кинг.

България е само една от засегнатите страни

"България е само една от страните, в които през 2015 г., по време на местните избори, бяха атакувани сайтовете на ЦИК и на други ключови по отношение на изборите институции. Но това далеч не изчерпва дестабилизационните опити на трети страни в нашите общества да забият клин в единството на ЕС", заяви българският евродепутат Андрей Ковачев.

Според него демокрацията предполага и поощрява свободата, толеранността и плурализма на мненията. Когато обаче има опит за подмяна на демокрацията с други, авторитарни форми на управление или промяна на геополитическата ориентация на една суверенна държава, границата на търпимост явно е прекрачена.

"Парадоксално е, че неограничената толерантност рано или късно води до изчезването на толерантността. Бих задал може би парадоксалния въпрос - ако гласуваме в този парламент дали демокрацията означава свобода да лъжеш или лъжата е/не е част от свободата на мнение, какъв ли би бил резултатът?", попита Андрей Ковачев.

Той предупреди, че не трябва да бъдем наивни. Необходимо е ясно да осъзнаваме сериозността от заплахите от трети страни.

"Демокрацията трябва да има инструменти да се защити. Приветствам и призовавам за сериозни ресурси за защита и преодоляване на този тип хибридни заплахи", завърши Ковачев.

Румънската евродепутатка социалистка Мария Грапини го попита как проблемът може да бъде решен, без да бъде нарушена свободата на изразяване и като се предотврати намесата в изборите.

"Добрата стъпка е наистина работата в платформите, Кодексът на добрите практики. Трябва също да се подкрепя добрата и обективна журналистика с професионално обучение на журналистите", отговори ѝ Ковачев. Според него демокрацията трябва да има своя имунна система.

Безпрецедентен ръст на кибератаките)

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че Русия води информационна война срещу Европа, за да подкопае демократичния дебат. Китай, Иран и Северна Корея се опитват да се намесват в процеса на взимането на нашите решения. Трябва да има последици, призова ЕНП.

Кибератаките се увеличават в безпрецедентни размери с опасен достъп до стратегически данни, предупреди холандката Кати Пири от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Тя припомни разкритията през юли на италианските медии за руските планове за финансиране на партията "Лига" на доскорошния вицепремиер Матео Салвини.

Пири допълни, че от Прогресивния алианс на социалистите и демократите предлагат да се създаде специална парламентарна комисия, която да следи честните европейски избори завинаги да останат такива. "Нека ние им дадем средствата, за да не се обръщат някъде извън Европа", каза Пири.

Припомнянето за Салвини и руските пари стана повод по време на дебата на няколко пъти да бъдат отправени призиви за забрана на финансирането на политически партии от чужбина.

"Какво са 3 милиона срещу 2 милиарда?"

Групата "Обнови Европа" коментира, че дезинформационните кампании и външното финансиране на европейските партии поставят демокрацията в опасност. Чужди сили, които не искат доброто на ЕС, не само Русия, са вложили един милиард евро в европейските партии, включително в представената в ЕП крайна десница. Необходимо е ЕС да осигури съответните средства на службите за техническо противодействие, призова тази парламентарна група.

"Демокрацията ни е застрашена посредством финансирането. Говори се за повече от 2 милиарда евро, отишли за финансирането на сили във Франция и Италия, които са в крайната дясна част на тази зала", каза френският либерал Паскал Дюран.

Като сравнение той посочи, че финансирането на платформите, които се борят срещу дезинформацията е едва 3 милиона евро. "Какво са 3 милиона срещу 2 милиарда?", възкликна Дюран, който е евродепутат от "Обновете Европа". Той призова да се отпуснат средства за борба с дезинформацията.

"Нека им дадем ние средствата, от които се нуждаят, за да работят. Защото те ще се обръщат някъде извън Европа и това ще бъде голяма заплаха за нашия капацитет да действаме", каза Дюран.

Не само Русия се намесва в дневния ред на Европа, но и Турция и САЩ

Зелените заявиха, че не само Русия, но и Турция и САЩ правят опити за намеса в ЕС, а тоталитарният режим в Китай иска да установи икономическа зависимост.

Райнхард Бютикофер от "Зелените"/Европейски свободен алианс (ЕСА) заяви, че не трябва да бъде обвинявана само Русия, защото в дневния ред на Европа се намесва и Турция, а също така и САЩ.

"И американски кръгове се опитват да се намесят в демократичните процеси в Европа. Всичко това заслужава един голям дебат", каза германският евродепутат Бютикофер.

Групата "Идентичност и демокрация" порица Еврокомисията, че търси извинение да ограничи интернет, например с директивата за авторските права.

Групата "Европейски консерватори и реформатори" подкрепи подготвяната резолюция, но отхвърли желанието да се определи враг. Имаме нужда от защита на нашата сигурност с най-доброто законодателство. Много по-важно е да се насочим към укрепването на съответните европейски служби, вместо да посочваме политически враг, заявиха от групата на "Европейските демократи и консерватори".

Европейската северна левица беше на мнение, че излишно се търси врагът отвън. САЩ над 100 години се месят в изборите в други страни и руската намеса в техните избори преди няколко години изглежда като детска игра, коментираха от тази политическа сила.

"Да се качим на самолетите и да атакуваме Москва"

Независимият словашки евродепутат Мирослав Радачовски призова да се превъзмогне поредното разделение между Изтока и Запада след края та Студената война.

"Изчетох докладите, свързани с дезинформацията, и се чудя дали не трябва да си облечем униформите, да се качим на самолетите и да отидем да атакуваме Москва. Във всички доклади има "Русия е нашият враг", каза Радачовски.

"Но това не може да продължи така. Спомнете си Михаил Горбачов и Йоан-Павел II – европейци, които говориха за Европа и мира, който трябва да се запази. Нека не забравяме и милионите евреи, които загинаха в концлагерите, и славяните, които бяха затваряни в лагерите. Това е само поредно разделение между Изтока и Запада, което трябва да превъзмогнем", призова словашкият евродепутат.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?