Андрей Ковачев напомни за БКП и ДС по повод атаки срещу ГЕРБ в Страсбург

Андрей Ковачев напомни за БКП и ДС по повод атаки срещу ГЕРБ в Страсбург
Евродепутатите от БСП и ДПС използваха сесията на Европарламента в Страсбург, за да обвинят управляващата партия ГЕРБ в потъпкване на демокрацията и гражданските права в България.

В отговор Андрей Ковачев (ГЕРБ) посочи, че за "първи път от началото на прехода българско правителство има воля да се справи на дело с организираната престъпност и корупцията“.

В изказването си Филиз Хюсменова (АЛДЕ/ДПС) е заявила, че със законодателни промени ГЕРБ се опитват да "постигнат подмяна на състава на независими регулатори“ с единствен аргумент спестяване на разходи. Според нея редуцирането на състава на КРС, КЗК, както и на Комисията за защита на дискриминацията, което беше направено от управляващите чрез законодателни промени, е "осакатяване“ на регулаторните органи.

Хюсменова е заявила, че са нарушени изискванията в директивите на Съюза за регулаторните органи, които налагат задължително пълна независимост, силни правомощия, безпристрастност и прозрачност.

"Сигнализирам ЕП и ЕК, като се надявам това да подейства възпиращо за подобни намерения", защото "недобре функциониращият регулатор е заплаха за единния европейски пазар", е казала в заключение Хюсменова.

Колегата ѝ Метин Казак също държа реч в понеделник вечерта в Страсбург. Според съобщението от пресцентъра му, той е изпълнил ангажимент, поет пред повече от 54 хиляди граждани, подписали се против административния тормоз и множеството тенденциозни проверки в общините с кметове от ДПС.

Подписката е събрана от седемте общини на Кърджали. "Хората подкрепят борбата срещу корупцията във всички нива на властта, но са против силовите методи и против зрелищните акции, чрез които изпълнителната власт изземва функциите на съда и прокуратурата", е заявил Казак.

Той дал за пример 138-те проверки, на които е бил подложен кметът на Кърджали през последната година, като 13 пъти е бил проверяван само по един отделен проект.

В 30-те общини с кметове от ДПС за по-малко от година е имало над 750 проверки, а в общините с кметове от ГЕРБ няма такива проверки, е посочил евродепутатът от ДПС. Областната управителка на Кърджали дори не разрешила връчването на подписката да стане в сградата на областната администрация и се наложило срещата да се проведе на открито в центъра на града, добавил Казак.

В отговор в пленарната зала в Страсбург Андрей Ковачев е разяснил, че разпрата между българските представители в ЕП е започнала още на 6 май, когато евродепутатът Кристиян Вигенин (БСП) е обрисувал ситуацията в България "в най-черни краски, сравнявайки я с тази през 30-те години на миналия век“.

"За първи път от началото на прехода България показва политическа воля не само на думи, но и с дела за борба с корупцията и организираната престъпност. Конкретните резултати, постигнати в тази насока, се потвърждават както от международните партньори на България, така и от гражданското общество в страната. Подкрепата за премиера и министъра на вътрешните работи е 56% и респективно 60% одобрение", е изтъкнал Андрей Ковачев, цитиран от пресцентъра на своята партия.

"Остава обаче въпросът защо България се забави толкова много и е на опашката в Европейския съюз по стандарт на живот. Отговорът трябва да се търси в користните намерения на комунистическата номенклатура още от края на 80-те години на миналия век, която успя през 20-годишния преход, използвайки репресивния апарат на Държавна сигурност и пипалата си в тогавашната държавна икономика, да превърне своята политическа власт и в икономическа и да я предаде в ръцете на своите синове и внуци, като запази агентите си във всички ключови министерства, банки и промишлени предприятия в страната. Сегашното българско правителство се бори срещу нерегламентираното обвързване на политика и икономика с всички законови средства, допустими в една европейска правова държава", посочва Ковачев.

Той призова депутатите от групата на левицата да почерпят опит от германските си колеги от ГСДП в отношенията им с наследниците на бившата комунистическа партия от ГДР. БСП е партия, пряк наследник на комунистическата партия в България, подобно на Левите в Германия.

Евродепутатът от ГЕРБ даде пример и за нежеланието в Европа на демократични партии да си сътрудничат с партии-наследници на комунистически партии от Източна Европа. Такъв пример са трудностите около формирането на правителство в Северен Рейн-Вестфалия, където социалдемократите категорично отхвърлиха възможност за коалиция с партията на бившите източногермански комунисти и сега не могат да сформират правителство.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?