Андрей Райчев: Борисов направи много голяма сделка с ДПС

Благодарение на Борисов Ердоган прекрати агресията си срещу ДПС

Андрей Райчев: Борисов направи много голяма сделка с ДПС

”ДПС беше смъртно ранена с Лютви Местан. Това е рана много близка до сърцето. Бойко Борисов направи нещо като голяма сделка с тях и тя не е задкулисна с уговорки. Все едно им каза – ето, аз спасявам ДПС, но ако обичате… И те обичат”. Това коментира социологът Андрей Райчев във вторник пред бТВ по повод речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в която той заяви, че в момента няма алтернатива на ГЕРБ.

”ДПС политически дължи много на Борисов и е заинтересована от тази връзка. Благодарение на него Реджеп Ердоган прекрати агресията си срещу тях. Те нямат интерес Борисов да пада”, допълни Райчев.

"Спомнете си изборите – най-вълнуващият въпрос беше ще направи ли Лютви Местан парламентарен пробив. Турция организираше партия в страната ни и плашеше с едни бежанци на границата и вижте сега – в резултат от това, че Борисов успя да избори своя посланическа роля, той е единственият, който има легитимното право да защитава Реджеп Ердоган в Европа”, поясни Райчев.

По думите му ”сделката” между българския премиер и турския президент е била мигрантите да не минават границата и Местан да бъде ”демонтиран” изцяло.
”България никога не е била в центъра на събитията, ние винаги сме създавали проблемите. Никога не сме ги решавали. Сега за първи път стигаме до ситуацията тук да идват всички балкански лидери, ние да даваме акъл и наистина това идва дюшеш на България”, каза още Райчев.

Речта на Доган предизвика коментари от страна на лидера на опозицията Корнелия Нинова, според която премиерът Борисов се бил притеснил от предстоящия вот на недоверие към правителството и заради това бил подкрепен от Доган.

”Нинова, ако в нещо греши, това е в прекалено агресивното си желание много бързо да има развръзка. Нинова трябва да си направи много сериозен извод – след блестящата победа на изборите, тя заживя в сюжета, че тръгваме да взимаме властта”, коментира още Райчев.

Във външнополитически план според него 2017 г. е била лоша за света, но хубава за България.

Споделяне

Още по темата

Още от България