Андрей Райчев: Да реформираме затворите, възстановявайки лагерите

Андрей Райчева

Един затворник излиза по-скъпо на държавата от един професор. Затова може системата спокойно да се реформира и да бъдат направени лагери. Такава теза изказа социологът Андрей Райчев в ефира на България он ер в четвъртък. Повод за размислите му бе бягството на двама рецидивисти от Централния софийски затвор във в торник. А основният му извод бе, че Белене трябва да се възстанови.

″Един затворник ни излиза по-скъпо от един професор. Един професор излиза на държавата 15-20 хиляди лева годишно, затворникът – 25 хиляди лева. Условията са отвратителни, килиите са претъпкани, има извращения. Затова всичко това може спокойно да се реформира, например, ако направят лагер. Казвам самата гадна дума, от която се страхуват″, обясни Райчев.

″Ако аз, да не дава Господ, попадна на такова място, 1000 пъти ще предпочета да живея на открито, отколкото в тия килии. Но никой не обсъжда тоя въпрос. Сега например ще дадат някакви пари и ще сложат някакви камери. А то какво се получава – получава се, че бедни хора охраняват богати хора. Ще стане същото, както беше при социализма: богати хора (келнери и бармани) обслужват бедни хора – лошо. Това трябва да се обърне″, каза Райчев, според когото сегашното състояние на затворите е предпоставка за корупция.

″Трябва да живеят (затворниците – бел.ред) по-строго и дисциплинирано. При по-неосигурени битови условия трябва да живеят, каквото и да ми говорят някои либерални защитници на техните права″, заключва още социологът. И продължава: ″самото му вкарване в килия с 10 души, от които пет са професионални престъпници, пет са сексуално извратени – е наказание, при което е 100 пъти по-добре да седиш в отворено пространство″

След което завършва тезата си: ″Но ако сега кажа – хайде да възстановим Белене като система – да ни е по-евтино на нас, ще има ″ти си фашист, ти си комунист″ и край свърши″, обяснява Райчев. Той все пак допълва, че няма предвид възстановяването на лагера за ″политически цели″.

Споделяне

Още по темата

Още от България