Андрей Райчев: ДПС със сигурност ще пази кабинета до ноември

При проекта на Слави Трифонов размерът има значение

Андрей Райчев: ДПС със сигурност ще пази кабинета до ноември

"ДПС се стреми за сближаване с ГЕРБ и запазване на ГЕРБ до изборите, което донякъде съвпада и с периода на избирането на нов главен прокурор. В този смисъл стабилността (на правителството -бил.ред.) е повишена. ДПС разбира се, ще пази стабилност до ноември със сигурност", коментира социологът Андрей Райчев пред агенция "Фокус" в интервю, посветено на края на политическия сезон.

За проекта на Слави Трифонов: Размерът има значение

Той очаква разместване на политическите пластове след появата на бъдещата партия на Слави Трифонов.

"За мен няма никакво съмнение, че той ще изиграе роля и ще увлече определен брой хора зад себе си. Тук размерът има значение. Съвсем едно е да са 4-5 %, съвсем друго е да са 10 %, съвсем друго е да са 15 %. Не вярвам нагоре да стигне. Това са три различни сценария. Във всички случаи едва ли има смисъл да говорим за това, преди да видим местните избори или преди да видим телевизията, която той прави", коментира социологът.

Политическият сезон не свършва заради чумата по свинете и НАП-лийкс

Според него "особеното е", че политическият сезон не е приключил: "Бяха зададени два неочаквани сюжета – изтичането на данните от НАП и африканската чума. Стана едно неочаквано продължение. Всички очакваха, че победата на евровота ще доведе до успокояване и ще даде възможност на ГЕРБ да направи няколко удара срещу БСП свързани с финансирането на партиите, които да затвърдят победата и да преминат към второ действие на драмата тази година - местните избори през октомври. Според мен страната беше наводнена от неуправляема ситуация, така че просто този сезон не приключва. Управляващите ще бъдат принудени да действат и през август. Трупат се неща, които наесен няма как да нямат своите последици. Говоря за чумата и масовото недоволство, особено в навечерието на кметски избори и второ, с изключително сложния и не много понятен сюжет за властовата борба, който виждаме в изтичането на данните на НАП".


Разколът между "Патриотите" не пречи на стабилността

Андрей Райчев не смята, че разколът в "Обединени патриоти" ще накърни стабилността на правителството: "Не е нищо различно, отколкото беше преди четири-пет месеца. Отцепването на Волен Сидеров означава окончателно скарване между него и Каракачанов, между ВМРО и "Атака", но не и нови отношения между Волен Сидеров и Бойко Борисов или нови между Каракачанов и Бойко Борисов".

По думите му ДПС ще пази стабилността на кабинета поне до ноември.

На въпрос ефективен инструмент ли е ветото, до което президентът Румен Радев прибягва нееднократно, Андрей Райчев казва: "Отношенията между управляващите и президента са лоши. Това вето не води до фактически корекции. Президентът държи речи през това вето, което не е никак маловажно. Неговият рейтинг е огромен. Той е около между 55 и 60%, докато този на неговите противници е много по-нисък".

Нинова не набира дори собствения си 1 млн. избиратели

По-нататък той коментира, че БСП не е загубила евроизборите от ГЕРБ, а от себе си: "Мисля, че това е много повече риторическа загуба, отколкото политическа".

Според него проблемът е, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е изоставила консенсуса, който е изпитаното оръжие на партията от времената на Лилов и Луканов.

"Преди това г-н Станишев направи една такава предизборна кампания. Ако помните символът на тази кампания, беше една брадва, която сечеше различни работи. Иван Костов, който разрушава достиженията на социалната сигурност. Това беше едно много агресивно нещо и те загубиха. Сега г-жа Нинова и г-жа Йончева много убедително говореха за корупция, изключително подплатено с факти, но не спечелиха...БСП няма право на този вид риторика. Тя все пак е наследник на бившата Комунистическа партия и чисто негативното не ѝ носи", коментира Андрей Райчев.

"Без всякакво съмнение г-жа Нинова беше и продължава да е алтернатива, но нещо не набира даже своя собствен милион. Има около милион души, склонни да гласуват червено", уточнява той.

Андрей Райчев очаква бурна политическа есен: "Местните избори са много вълнуващи за хората. Те са политически важни. Особено сблъсъкът в София е важен. Те ще имат голямо политическо значение и преди да видим как ще свършат, не можем да коментираме просто нищо".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?