Андрей Райчев: Единственият вариант да се управлява без коалиция е гигантска фалшификация на изборите

сн. БГНЕС

Без коалиции в следващия парламент няма да може да се управлява. Единственият вариант да се управлява без коалиция е гигантска фалшификация на изборите. Това коментира социологът от "Галъп" Андрей Райчев.

Социологическите проучвания показват, че ГЕРБ са пак в плато и набират по 21-23% от гласовете на българите. Дистанцията с БСП е около 3 до 5%. "Въпросът е дали ще има още един спад след януари месец 2013 г. Януари е много тежко изпитание за всеки политик на власт", коментира Андрей Райчев в четвъртък пред Нова телевизия.

Според него 50% от избирателите все още не са наясно за кого ще гласуват, а като цяло ще гласуват около 60-65% от българите. "Тези 10-15% са всъщност предметът на борбата и решават изхода на битката, заяви той. Така че нито БСП, нито ГЕРБ от сега може да кажат, че ще вземат достатъчно много, за да управляват страната", заяви още Райчев.

Той прогнозира, че ако в следващия парламент влязат четири партии, ГЕРБ ще са в опозиция, ако влязат обаче седем партии – ГЕРБ ще са на власт.

След окупацията на "Орлов мост", която разкри слабостта на управлението, това лашкане покрай цигарите е една малка илюстрация на неумението на правителството да управлява последователно, коментира политологът Евгений Дайнов. Отчаяното искане да се харесат на всички ще ги доведе до загуба на властта, допълни той.

Бойко Борисов е доказал, че "опитът да се харесаш на всички води до бездействие и до това всъщност никой да не те харесва", каза още Дайнов в ефира на Нова телевизия.

Социологът Андрей Райчев смята, че освен колебанието около забраната за тютюнопушенето, управляващите са допуснали още редица грешки, сред които и облагането с данък на лихвите по депозитите и смяната на въпроса за ядрения референдум.

"България може прекрасно да живее с АЕЦ, да си направи АЕЦ "Белене", да бъде щастлива с този голям бойлер, какъвто представлява АЕЦ-ът. България може да се откаже от АЕЦ-а и да бъде щастлива и да живее прекрасно, но ние не избираме нито един от тези два варианта, а избираме ту с АЕЦ-а, ту без АЕЦ-а и резултатът е 2 млрд. изхарчени", заяви социологът.

Според него с пушенето е същото - можеше да се забрани, можеше да се разрешат отделни помещения и пак щеше да е добре. "Но ние влязохме в типичния, любим български режим - и солта, и боя, и парите", каза Андрей Райчев.

"Досега Борисов инстинктивно намираше правилното решение, но вътрешната му неувереност го кара да греши", заяви Райчев.

Социоложката Мира Радева обаче опонира, че все още не може да се каже със сигурност кой ще спечели парламентарните избори през лятото на 2013 г.

"Твърд електорат имат ГЕРБ, БСП, ДПС и "България на гражданите". Но вотът ще се решава от т. нар. плаващ електорат - хората, които в последния момент избират за кого да гласуват", заяви още Радева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?