Андрей Райчев: И двамата основни кандидат-лидери на БСП имат козове

Андрей Райчев: И двамата основни кандидат-лидери на БСП имат козове

Наличието на много кандидат-лидери на БСП говори за тактическа зрялост на двамата основни претенденти Корнелия Нинова и Михаил Миков. Сегашният председател обаче може да бъде относително спокоен за победата си на конгреса на формацията на 7 и 8 май, защото досега не се е случвало социалистите да "съборят" от власт лидера си. Това стана ясно от интервю на социология Андрей Райчев във вторник пред БНР.

Райчев прогнозира, че повечето кандидати ще си направят отвод след процедурното изслушване на всеки от тях и победителят ще бъде излъчен на втория тур.

И двамата основни кандидати имат своите козове, коментира той. "Господин Миков може да е спокоен, сравнително, за победата си, защото досега не се е случвало партията сама да събори първия си човек. Това би било истински прецедент", обясни Райчев. Но пък разгледа и друга опция.

"БСП е най-демократичната от големите партии и това говори в полза, евентуална, на Нинова. Виждате и по предизборните ѝ изяви едно принципно друго ниво на енергия – много по-делово, много по-бързо, много по-категорично. Второ, тя обещава нещо ново", каза социологът.

Райчев обобщи, че в исторически план, в Източна Европа бившите комунистически партии изпитват трудности след разпадането на основната антикомунистическа партия в съответната страна:

Като свърши антикомунизмът, бившите комунисти трябва да стават същински социалдемократи, а не само по желание, по намерение и т.н. Трябва да предлагат на обществото конкретни леви оферти.

Рязък завой наляво, към който Миков се стреми, е опит да се превърне БСП в СИРИЗА, коментира Райчев. Гръцката партия обаче е южноевропейски модел, а не източноевропейски, поясни той.

Социологът изтъкна, че БСП е в безпътица и влошава изборните си резултати, тъй като не успява да излъчи нови послания и импулс. "Даже не е до някаква програма или нещо! Тук, някак си, всички имат чувството, че БСП си отива, съвсем просто и ясно казано. И съответно - тези опити да се намери нов лидер и всъщност да се смени поколението на лидерите, защото това е проблемът, е налице. Дали ще успее? Много е трудно да се каже! Мисля, че в момента никой не може да каже изобщо", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?