Андрей Райчев: Може да има предсрочни избори, но само ако Борисов поиска

Андрей Райчев: Може да има предсрочни избори, но само ако Борисов поиска

Не изключвам предсрочни избори. Само че не предсрочни избори, както те се надяваха, а точно по обратния начин", каза пред БНР социологът Андрей Райчев .

Според него Борисов може да излезе и да каже, че ни е спасил от кризата и сега иска нов мандат.

Ако това стане през юни, няма кой да му излезе насреща, посочи Райчев и добави, че единствената пречка пред Борисов да направи това е, че трябва да има служебен кабинет преди предсрочните избори, който трябва да бъде създаден от президента Румен Радев.

По думите му за БСП "социологическите данни са толкова плашещи", а ръководството на БСП не се е справило в ситуацията и въобще не може да става дума за плюсове, а по-скоро се броят минусите. "Те са на половината на гласовете си", твърди Райчев.

Според него в извънредното положение премиерът Бойко Борисов е съответствал "на народа си". "Когато народът се страхуваше, той каза, че се страхуваме и няма да излизаме. Когато видя, че се отслабва, и той отслаби. Второ - Борисов съответстваше на Европа, движеше се в темпа на европейската паника", добавя социологът.

"Смятам, че много по-добре се справихме от гледна точка на унизителността на мерките - вижте в Сърбия се разхождат горили с автомати по улиците, вижте Турция - там позорно лишиха възрастните хора от право да излизат от вкъщи. Слава богу, в България не се стигна до нищо подобно. Борисов заложи на класическа българска тактика: Забранено е, но може!", каза още Райчев. По думите му това е израз, който е непреводим на никакъв друг език.

Той коментира и решението за спирането на редовните брифинги на генерал Венцислав Мутафчийски и Националния оперативен щаб:

"Една от мерките, които Борисов взима, е премахването на тази инжекция "страх" всяка сутрин. Това е знак, че приключва кризата".

По думите му нещата са отишли толкова далече, че хората са почувствали уют в страха и сега изведнъж са реагирали на информацията, че няма всяка сутрин в 8 часа да има брифинг на Мутафчийски.

"Очевиден проблем е как излизаме, без да загубим достойнство. Всички световни лидери имат една задача - да разрешат постепенно на хората, без да чувстват позор за това, че са изпитали страх от нещо, което почти не съществува, да излязат и да започнат да живеят нормално", каза още социологът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?