Андрей Райчев: Тодорживковската дипломация на Борисов е уникално постижение

Андрей Райчев: Тодорживковската дипломация на Борисов е уникално постижение

Социологът Андрей Райчев определи дипломатическите постижения на Бойко Борисов като "тодорживковска политика", тъй като успял да се хареса на всички. Той успя да балансира отношенията на България със САЩ и с Русия, а едновременно с това се превърна в доброто дете на Европа и неин пълномощник в Турция, коментира Андрей Райчев в четвъртък пред БНР.

Според него има известно основание да се притесняваме как ще протече европредседателството:

"България за пръв път е европредседател. Тя не е и цялостен член на Европа. На теория сме пълноправни членове, но нямаме Шенген. Еврото не е въпрос на наш избор, а че не ни пускат в клуба. България трябва да трепери за това европредседателство, защото получава някои права. Определяме дневния ред и някои големи играчи, които искат нещо да направят, трябва да разговарят с нас конструктивно. Имаме право да кажем – "Добре, ще ви дадем тази точка, но вие какво ще кажете за Шенген".

Райчев, дефинирайки се като "критик на Борисов", определи външната политика на Борисов като "уникално постижение"

"Той успя да балансира отношенията с американците, без съвсем да развали тези с руснаците. Успя да излезе от списъка с лоши деца в Източна Европа и да влезе в списъка с добрите деца, който съдържа едно име – неговото. България доскоро я шамаросваха. Сега не ни шамаросват, а очакват от нас роля за Западните Балкани. Най-голямото постижение е, че Борисов успя да стане някакъв пълномощник за Турция. С това той постигна две неща – турците спряха мигрантите, и прекрати Местан – той им постави условие да махнат този посланик – и непрекъснатата намеса (на Турция във вътрешните работи на България)" , разясни Андрей Райчев.

Той определя дипломатическите постижения на Борисов като "тодорживковска политика", тъй като премиерът успял да се хареса на всички.

Райчев не е съгласен с тезите на ГЕРБ, че не трябва да има вот на недоверие срещу кабинета по време на европредседателството. БСП и ДПС внесоха в парламента искане за такъв вот заради видяната от тях невъзможност на изпълнителната власт и парламентарното мнозинство на ГЕРБ да се справят с корупцията в страната. Гласуването ще бъде на 17 януари.

Този вот ще е символически, а единствената опасност за европредседателството биха били нови избори, смята Райчев: "По никакъв начин не трябва да има предизборна ситуация по време на европредседателството, но мисля, че тази ситуация е избегната".

Исторически предпоставки правят българина "неамбициозен" и ограничават целите, които си поставя, смята Райчев.

Той очерта на едро и геостратегическото положение на страната ни: "България за 2500 години е била ъгъл на 5-6 империи – един път на Русия, един път на Рим, три пъти от югоизток – византийци, турци, перси. Сега сме югоизточния ъгъл на Европа. Това не е случайно. Дължи се на това, че тук е границата между Изтока и Запада. Тези две силови полета никога няма да се победят и България винаги ще минава към едното или другото. Сега в момента сме в Западно положение".  

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?