Андрей Райчев: Това не е краят на Манолова, а добро начало

Според него от София тръгва окончателният разпад на малоумния двуполюсен модел

Андрей Райчев

"В София започва едно движение – а започне ли в София, ще стане и в България, което не сме виждали и което е окончателният разпад на малоумния двуполюсен модел", коментира социологът от "Галъп интернешънъл" Андрей Райчев в понеделник по повод изхода от местните избори.

В България се появява европейски феномен, което е много добре за страната ни, заяви той пред БНР по повод изборното представяне на кандидата за кмет на София Мая Манолова.

Както е известно, досегашният кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова спечели нов мандат с 49.98% от гласовете с разлика от 4.85% спрямо Манолова (45.13%), по данни на ЦИК при 100% обработени протоколи.

Според Райчев обаче "удивителен, интересен, неочакван феномен" е това, че "Манолова не спечели с бесепарски гласове":

"Тя взе около 100 хил. гласа повече отколкото БСП има на тези избори. Откъде идват? Взимаме най-дясната партия в България – традиционните демократи. Таблиците показват, че над 40% от тези хора, които са инстинктивни антикомунисти, са пуснали за Манолова, а малко над 30% за Фандъкова. Даже те допринасят за намаляването на разликата между двете".

Това не е краят на Манолова, а добро начало

Това не е краят, а даже е много добро начало за Манолова, убеден е Райчев. Според него тя няма да направи партия, а по скоро ще има мажоритарни участия или може да се върне към грижата за обикновения човек:

"Представете си я като лидер на профсъюз например на фона на нашите заспали профсъюзи. Веднага ще видите, че за 2-3 години тази жена ще има огромна роля в България. Тя има лично мажоритарно бъдеще", прогнозира социологът.

Самата Манолова обяви в изборната нощ, че полученият резултат ѝ дава увереност да търси начина и формата за бъдещата си публична роля.

Андрей Райчев обаче смята, че е много рано за касиране на изборите, както поиска щабът на Манолова в понеделник.

До 2 години ще имаме друга политическа карта на България

Социологът е на мнение, че възниква нова десница:

"В дясното текат съществени процеси. ГЕРБ си осигури 2-те години до края на мандата, но на края на мандата ще има друго дясно, което ще направи друга политическа карта на България. Не че ГЕРБ са паднали, но това е началото на края".

В България има подобно на други страни продължителна, доста силна власт, каза социологът и направи паралел с Полша и Унгария, където лидерите са спечелили управлението на държавата, но са загубили столиците, отчасти паралелът е валиден и с Турция и Москва:

"Това показва, че има бавни, но закономерни, промени в Източна Европа. Тези полудиктатури и диктатури, които се появиха след прехода, започват да се разпадат и то точно в местата, където възникнаха".

Няма нищо по-мръсно от кметските избори

В България няма нищо по-мръсно от кметски избори, смята Андрей Райчев.

Той подчерта, че гласовете си продават не само ромите, а и много българи. Изходът за справяне с проблема е повишаване на избирателната активност.

Споделяне

Още от Местни избори 2019

Колко време давате на новия парламент?