Андрей Райчев: Властта вероятно ще направи кадрови жертви

След изборите ГЕРБ ще трябва да избира съюзник между ДПС и Слави Трифонов

Андрей Райчев: Властта вероятно ще направи кадрови жертви

ГЕРБ е в режим на скандали от началото на кабинета "Борисов 3", сега се възстановява режимът, който беше преди изолацията. Изглежда, до лятото ще е така, летният сезон ще позатихне и есента ще започнат предизборно, коментира социологът Андрей Райчев в неделя пред бТВ.

"Властта обаче ще има неприятности и вероятно ще направи кадрови жертви, за да се справи", прогнозира Райчев. Според него жертвата вероятно ще бъде финансовият министър Владислав Горанов: "Много му се събира, негови преки подчинени лежат в затвора".

"Като гледаме как стои властта, а тя стои здраво главно заради коронавируса, не Бокжов е проблемът, а опозицията", заяви Райчев, коментирайки последните скандали с изобличанията към управляващите, предприети от укриващия се в Дубай хазартен Васил божков.

Въпреки скандалите и острите опити за компрометиране, подкрепата за премиера Борисов не намалява, а се увеличава и то година преди изборите, което е прецедент, коментира близкият до ГЕРБ Георги Харизанов, шеф на Института за дясна политика, който бе събеседник на Райчев.

Това по думите му се обяснява първо с кризата с коронавируса, и второ със слабостта на опозицията: "Хората не виждат алтернатива, лидер, който би могъл да управлява по-добре".

Според Георги Харизанов Божков се опитва да изгради образ на политически беглец, за да получи убежище в Дубай, а не да бъде екстрадиран в България.

По думите на Андрей Райчев, Васил Божков играе в дълга писта: "Цветан Василев също се чувстваше обиден, но при него нямаше стратегия, а искрена реакция. Божков също е обиден много, но играе тънка игра".

Божков играе премислено, дозирано, но разбира се, няма да може да направи никаква партия, защото богатият човек е мразен по принцип, разясни Андрей Райчев.

Според него властта наистина стои по-здраво - заради коронавируса, но не Божков ѝ е проблемът, а БСП.

"Хората влязоха в една щампа да мислят, че БСП нещо се карат. Това не е така. БСП има много сериозен идеен сблъсък, който хората още не го виждат", каза Андрей Райчев и поясни: Корнелия Нинова и Кирил Добрев са две принципно различни концепции за власт. Нинова казва: аз съм непримирима, ще се боря с Борисов и докато не го видя на земята, няма да се успокоя. Добрев казва: БСП изостави консенсуса като оръжие и се разцепи вътрешно, скара се с левицата, ще се скара с всички - докато не възстановим единството на лявото и не намерим съюзник извън БСП, това са глупости.

БСП е пред много драматичен избор: кое от двете искаме, и от това решение ще зависи страшно много, включително и ГЕРБ, каза Андрей Райчев.

Според него има два нови фактора – Слави Трифонов и Мая Манолова. Съдбата на Манолова зависи от битката в БСП, а Трифонов само чака и трупа , отбеляза Райчев.

Отпаднали в последния момент люспи много трудно правят партия, посочи той за вероятен проект на Цветан Цветанов.

По думите на Райчев, след изборите ГЕРБ ще трябва да си избира съюзник между Слави Трифонов и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?