Андрей Райчев за скандала в БСП: Фактически Нинова владее играта

Андрей Райчев за скандала в БСП: Фактически Нинова владее играта

"Елена Йончева е острието на левицата две години вече. Груба грешка на властта беше да я направи герой. Гледах социологическо изследване какво мисли населението по въпроса дали Йончева е корумпиран човек, който си отмъщава на властта, или човек, който храбро се сражава и затова властта я напада. Съотношението беше 45 на 20 в полза на Йончева – това е силен играч, шанс за левицата. На всичко отгоре не е като Радев - външна за левицата кандидатура, а човек, който рамо до рамо се сражава с Нинова и то доста успешно".

Така социологът Андрей Райчев коментира пред БНР скандалите в БСП по повод решението за водач на евролистата да бъде избрана Елена Йончева, а не лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев.

Според него фактът, че Йончева не е член на партията, е положителен, защото може да привлече повече гласове: "БСП не се държи на членовете си, а на симпатизантите си, които са около милион. Членовете са около 200 000".

По думите му има щета за партията заради атаките на лидера на ПЕС Сергей Станишев към Корнелия Нинова. Андрей Райчев обаче "не остава с впечатление, че левицата е пълна със симпатизанти на Сергей Станишев, които сега ще изпитат жестоко разочарование и няма да ходят на избори". Според него, ако нападенията над Нинова продължават, съюзниците на Станишев "пеят последната си песен тук, в България":

"Нинова налага нова линия – на подмладяване и изчистване на старите муцуни, по тази причина те доста активно са се съюзили и дават отпор. На мен ми се струва, че тяхната борба е безнадеждна, защото Нинова базира властта си върху една много широка основа - тя наложи на Конгреса преди година председателят на партията да бъде избиран пряко - всичките партийни членове гласуват. Там тя е много популярна и ако се сражава някой срещу нея на тази основа, ще се получи загуба от типа 90 на 10 или 80 на 20. Фактически тя владее играта".

Най-изгодният вариант за левицата е Станишев да получи място в листата на БСП и скандалът да се потуши, заяви социологът.

"Единственото голямо разминаване е по въпроса за либералния характер на лявото. Станишев защитава в Европа прогей вълна, промигрантска. Обратно на това, Нинова защитава в България – тя е решително против Истанбулската конвенция, а за мигрантите заема твърда позиция. Нима българските леви по въпроса за Истанбулската конвенция или по въпроса за мигрантите биха стояли на позицията на Станишев. Няма идейна основа. Остава основата: "Аз кой съм, ти коя си". Това електоратът не го обича и наказва един от двамата. В случая ще е Станишев", коментира Андрей Райчев.

Настоящият трус е "несравнимо по-слаб" от сблъсъка между Първанов и Станишев в миналото, тъй като политическият залог в основата му не е толкова голям, изтъкна той и обобщи: "Никакво разцепление на БСП няма да има. Това са сънища на техните противници".

Споделяне

Още от България