Анджей Дуда встъпи в длъжност като президент на Полша

Анджей Дуда

Анджей Дуда встъпи в длъжност като президент на Полша и стана шестият държавен глава в най-новата история на страната на тържествена церемония в пленарната зала на Сейма - долната камара на полския парламент,съобщиха информационните агенции.

Съгласно полската конституция Дуда положи клетва пред двете камари - цялото Национално събрание.

43-годишният Дуда обеща да насочи вниманието към социално слабите, да намали пенсионната възраст. Новият полски президент смята, че страната му се нуждае от по-солидни гаранции за сигурността си и съответно от засилване на присъствието на НАТО в Полша, както и от някои корекции във външната политика, но не от революция, предаде Ройтерс.

В церемонията участваха депутати и сенатори, представители на правителството, висшият клир и въоръжените сили, дипломати от различни страни, приятели и роднини на Дуда, както и бивши президенти - Лех Валенса, Александър Квашневски и Бронислав Коморовски.

Католик и патриот, юристът Дуда бе кандидат на опозиционната консервативна партия "Право и справедливост". Той победи през май на балотаж предишния президент Бронислав Коморовски с подкрепата на 51.55 процента от избирателите – 8.63 милиона граждани. Коморовски събра 48.45 процента.


Следобед се очаква Дуда да поднесе цветя в Сейма пред паметните плочи на парламентаристите, загинали в катастрофата в Смоленск и по време на Втората световна война.
После президентската двойка ще посети молебен в главната катедрала на Варшава, а оттам ще отиде в Кралския замък, където Дуда ще получи президентските инсигнии.

В президентския дворец той ще почете паметта на президента Лех Качински и съпругата му Мария, загинали в самолетната катастрофа на 10 април 2010 г. След това на площад "Пилсудски" новият президент ще поеме командването на въоръжените сили

Споделяне
Още по темата
Още от Свят