Анджей Дуда встъпи в длъжност като президент на Полша

Анджей Дуда

Анджей Дуда встъпи в длъжност като президент на Полша и стана шестият държавен глава в най-новата история на страната на тържествена церемония в пленарната зала на Сейма - долната камара на полския парламент,съобщиха информационните агенции.

Съгласно полската конституция Дуда положи клетва пред двете камари - цялото Национално събрание.

43-годишният Дуда обеща да насочи вниманието към социално слабите, да намали пенсионната възраст. Новият полски президент смята, че страната му се нуждае от по-солидни гаранции за сигурността си и съответно от засилване на присъствието на НАТО в Полша, както и от някои корекции във външната политика, но не от революция, предаде Ройтерс.

В церемонията участваха депутати и сенатори, представители на правителството, висшият клир и въоръжените сили, дипломати от различни страни, приятели и роднини на Дуда, както и бивши президенти - Лех Валенса, Александър Квашневски и Бронислав Коморовски.

Католик и патриот, юристът Дуда бе кандидат на опозиционната консервативна партия "Право и справедливост". Той победи през май на балотаж предишния президент Бронислав Коморовски с подкрепата на 51.55 процента от избирателите – 8.63 милиона граждани. Коморовски събра 48.45 процента.


Следобед се очаква Дуда да поднесе цветя в Сейма пред паметните плочи на парламентаристите, загинали в катастрофата в Смоленск и по време на Втората световна война.
После президентската двойка ще посети молебен в главната катедрала на Варшава, а оттам ще отиде в Кралския замък, където Дуда ще получи президентските инсигнии.

В президентския дворец той ще почете паметта на президента Лех Качински и съпругата му Мария, загинали в самолетната катастрофа на 10 април 2010 г. След това на площад "Пилсудски" новият президент ще поеме командването на въоръжените сили

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?