Анджелина Джоли отстрани и двете си гърди заради висок риск от рак

Анджелина Джоли отстрани и двете си гърди заради висок риск от рак

Анджелина Джоли се е подложила на двойна мастектомия – отстраняване на двете гърди заради установен изключително висок риск от рак на гърдата. Звездата е приключила изцяло поредицата от сложни медицински процедури в края на април, съобщи вестник "Ню Йорк Таймс”, цитиран от бТВ.

37-годишната актриса, чиято майка Маршлин Бертран почина през 2007 г. от рак на яйчниците, взела решението да ѝ бъдат премахнати и двете гърди, въпреки че е напълно здрава. До тази стъпка се стигнало, след като лекари намерили при изследване наличието на гена BRCA1, който ѝ дава риск от 87% да развие рак на гърдата и 50% риск от рак на яйчниците.

 

"Лекарите ми обясниха, че имам изключително висок риск да развия рак на гърдата и доста висок за рак на яйчниците, въпреки че всичко е индивидуално за всяка жена”, пише Анджелина за авторитетния американски вестник, признавайки, че процедурите при нея са минали в пълна конфиденциалност, но е решила да "проговори” и да сподели опита си с други жени по света, за да им вдъхне кураж.

 

Само част от случаите на рак на гърдата са резултат от наследена генна мутация. Жените с дефект на гена BRCA1 са изложени на риск от средно 65% да развият заболяването, обясняват експерти в статията на "Ню Йорк Таймс”.

 

"Веднага щом разбрах, че това е реалността, реших да проявя инициативност и да намаля до минимум риска, доколкото мога – в името на децата си. Взех решението да се подложа на превантивна двойна мастектомия. Започнах с гърдите, тъй като рискът ми от рак на гърдата е по-висок от риска от рак на яйчниците и операцията е по-сложна. На 27 април приключих с трите месеца на медицински процедури, свързани с мастектомията. През това време успях да опазя тайната и да продължа да си върша работата”, споделя още Джоли пред вестника.

 

По думите ѝ гърдите ѝ вече са възстановени чрез пластична хирургия и импланти – резултатът може да бъде наистина красив, допълва холивудската знаменитост.

 

Операцията на актрисата е успешна. Шансът ѝ да развие рак на гърдата сега е под 5 на сто. Анджелина, която отглежда шест деца с половинката си Брад Пит, благодари на актьора, че я е подкрепил в трудното решение.

 

"Вече мога да кажа на децата си, че не трябва да се страхуват, че ще ме изгубят заради рака. Успокояващо е, че те не виждат нищо, което да ги кара да се чувстват неудобно. Виждат само част от малки белези и това е всичко. Късметлийка съм, че имам партньор като Брад Пит, който е толкова любящ и подкрепящ”, споделя още Джоли.

Споделяне

Още от Общество