Анегрет Крамп-Каренбауер e наследникът на Меркел

"Благодаря, шефе!", прощалната реч и диригентската палка

Анегрет Крамп-Каренбауер

Досегашният генерален секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер беше избрана за нов лидер на германския Християндемократически съюз на мястото на Ангела Меркел. Тя победи на балотаж Фридрих Мерц, а преди това от надпреварата отпадна амбициозният здравен министър на Германия Йенс Шпан.

На първия тур Крамп-Каренбауер получи 450 гласа, Фридрих Мерц - 392 гласа, а Шпан - 157. На балотажа Анегрет Крамп-Каренбауер взе 517 гласа срещу 482 за съперника ѝ.

Преди гласуването тя каза пред конгреса, че не одобрява прякорите, с които хората я наричат.

"Наричат ме "мини", копие, просто "още от същото", но мога да ви кажа, че аз съм тук в свое лично качество", заяви тя.

Петдесет и шест годишната Крамп-Каренбауер често е наричана "мини Меркел" заради своя прагматизъм в политиката и центристките възгледи, както и заради лоялността си към Меркел.

Фридрих Мерц посочи от своя страна, че "фактът, че крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е най-голямата опозиционна сила в страната е "просто непоносим" и трябва да се промени".

"Той застрашава не само способността за съставяне на парламентарно мнозинство, но и самата стабилност на нашата страна", каза Мерц. "Нуждаем се от промяна в стратегията по отношение на нашите съперници и в комуникацията ни с народа на нашата страна", добави той.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, който също се бореше за лидер на ХДС, заяви, че партията няма да оцелее, ако не привлече по-млади членове.

"Имаме повече членове на възраст над 75, отколкото под 40 години", каза той.

Koя е новата лидерка?

56-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер е близък съюзник на Меркел, бивш премиер на малката западна германска провинция Саар. Известна е с центристките си политически възгледи.

Тя стана генерален секретар на ХДС през февруари след убедителна победа над кандидата на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в изборната надпревара за премиерския пост в Саар през март 2017 г.

Резултатът от изборите в Саар беше възприет като голям удар по надеждите на ГСДП да победи ХДС на федерално ниво.

Тя е добър оратор и политолог по образование. Избирането ѝ за поста генерален секретар се смята за част от усилията на ХДС да укрепи партията след катастрофалния резултат на федералните избори близо шест месеца преди това.

Крамп-Каренбауер, наричана също в партийните среди АКК, е отраснала в католическо семейство. Тя се противопостави на неотдавнашните инициативи за узаконяване на еднополовите бракове в Германия. Омъжена е и има 3 деца.

"Благодаря, шефе!"

Няколко часа преди гласуването Ангела Меркел се раздели с лидерския пост на Християндемократическия съюз (ХДС) с емоционална реч пред членовете на партията, които се събраха в Хамбург, за да изберат неин наследник, който ще бъде в изгодна позиция да стане следващия германски канцлер.

Началото на конгреса съвпадна и с обявяването на данни от социологическо проучване, показващи, че германският консервативен блок регистрира значително увеличение на подкрепата в допитванията, предаде ДПА.

Делегатите посрещнаха с бурни овации канцлера Ангела Меркел, която даде официален старт на проявата, предавана пряко по водещите германски телевизии. Меркел заяви преди началото на конгреса, че се надява партията ѝ да излезе "заредена, мотивирана и обединена" след вота, с който ще бъде избран неин приемник.

В последната си реч като лидер на ХДС Меркел изтъкна балансирания бюджет, края на задължителната военна служба и управлението на бежанската криза като основните постижения на партията под нейното ръководство.

"В тези трудни времена не бива да забравяме християндемократическите ни ценности", каза Меркел, която бе 18 години начело на ХДС. 

В днешната си реч пред 1001 делегати тя припомни, че е поела лидерския пост през 2000 г., когато партията бе в дълбока криза. Но "запазихме хладнокръвие" и "показахме на всички", че можем да се възстановим, каза Меркел.

"Не съм се родила канцлер и председател на партията. Време е за отваряне на нова страница", заяви Меркел.

Речта ѝ продължи половин час, а след края ѝ присъстващите в залата се изправиха на крака и ръкопляскаха в продължение на девет минути. Някои издигнаха плакати, на които пишеше "Благодаря, шефе!", съобщи ДПА.

64-годишната Меркел изказа благодарността си за възможността да служи като лидер на партията цели 18 години, 13 от които съвместява и длъжността на германски канцлер.

"Беше огромно удоволствие за мен, беше чест“, заяви тя, предизвиквайки аплодисменти, продължили близо 10 минути.

Меркел получи диригентска палка като прощален подарък от съпартийците си. Той ѝ бе връчен от премиера на провинция Хесен Фолкер Буфие.

Палката е използвана от диригента Кент Нагано по време на специалния концерт за държавните и правителствените ръководители на срещата на върха на Г-20, която се проведе през юли миналата година в Хамбург.

Концертът беше във Филхармонията на Елба.

Работата на председател на партия по много неща може да се сравни с тази на диригента, отбеляза Буфие. По думите му партийният лидер трябва да управлява огромен, разнообразен по своя състав оркестър /партията/ и така да организира представлението, че публиката /избирателите/ да изпадне във възторг.

В придружаващо подаръка послание Нагано заявява, че Меркел е "най-важния диригент на световната политика".

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, който многократно е влизал в пререкания с канцлера Ангела Меркел заради миграционната политика и по други въпроси, призна, че "тя е най-добрата и много ще ни липсва", предаде ДПА. 

Mеркел остава канцлер 

Меркел отстъпи лидерския пост в ХДС, но възнамерява да остане канцлер на страната. Повечето германци одобряват това решение: 57 на сто от участниците в допитване на А Ер Де смятат, че тя трябва да довърши мандата си, управлявайки още три години до следващите федерални избори - с един пункт повече, отколкото през ноември.

Тридесет и девет процента от запитаните са на мнение, че Меркел трябва да се оттегли от канцлерския пост предсрочно - с два пункта по-малко в сравнение с ноември.

Състезанието за най-висшия партиен пост е и битка за бъдещата посока на партията. След 18 години с Меркел начело на ХДС и 13 години на канцлерския пост, някои фракции в партията са склонни да скъсат с нейната ера на прагматизъм и центризъм.

Някои анализатори смятат, че този вот ще тласне ХДС в по-консервативна посока, което ще окаже влияние върху баланса на силите в Европа и на регионалните съюзи.

"Всички основни кандидати са по-консервативни и по-големи традиционалисти от Меркел", заявява пред ДПА политологът от Берлинския свободен университет Торстен Фаас.

Основан през юни 1945 г., Християндемократическият съюз е в управлението през 49 от последните близо 70 години. Партията обаче има повече от когато и да било нужда от нов тласък, защото е атакувана отдясно от "Алтернатива за Германия" и разяждана в центъра от Зелените.

За кандидатите за ръководния пост в ХДС целта е да си върнат избирателите. Оттам идва и особено твърдата им позиция по въпроса с приемането на мигранти. Мерц дори постави под въпрос правото на убежище по начина, по който фигурира в конституцията. Крамп-Каренбауер защитава идеята да бъде прогонван незабавно всеки бежанец, признат за виновен за извършване на престъпление.

Повишено доверие
 
Германският консервативен блок регистрира значително увеличение на подкрепата в допитванията непосредствено преди конгреса в Хамбург, предаде ДПА.
 
Според допитване на обществената телевизия А Ер Де показва, че ХДС и баварският му партньор Християнсоциалният съюз (ХСС) са спечелили 4 процентни пункта спрямо предишната анкета и сега се ползват с 30 процента подкрепа.
 
За сметка на това партия "Зелени" е изгубила три пункта в сравнение с анкетата от средата на ноември и сега подкрепата за нея е 20 процента. Левоцентристката Социалдемократическа партия (която участва в управляващата коалиция заедно с ХДС/ ХСС) и крайнодясната формация "Алтернатива за Германия" запазват досегашните си 14 процента подкрепа. Свободната демократическа партия също запазва досегашното си равнище на подкрепа, а партия "Левите" бележи спад с един пункт, така че и двете са с 8 процента.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?