Анекс икономисва 26 млн. лв. за “Цанков камък“

Анекс икономисва 26 млн. лв. за “Цанков камък“

Допълнително споразумение към договора с австрийската “Алпине Бау“ за строежа на хидровъзела “Цанков камък“ ще спести на “Националната електрическа компания“ (НЕК) 26 млн. лв. Анексът бе подписан в петък, директно на язовирната стена, по време на инспекция на обекта от премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Подписи под документа сложиха шефовете на НЕК и “Алпине“ Красимир Първанов и Дитмар Алута.

Икономията ще е от намаляване на инфлационната добавка за “Алпине“, договорена още в началото да е 26 млн. евро. В същото време двете страни са се разбрали да се разсрочат дължими 68 млн. евро от НЕК на “Алпине“ и тяхното погасяване да се отложи до март 2011 г. и плащането да стане без лихва за забавянето.

Миналата седмица шефът на НЕК заяви пред Mediapool, че се обмисля тегленето на заем от 40-50 млн. евро за погасяване на дълга на държавната компания към “Алпине“.

Спорът можеше да доведе до отнасянето му към арбитражен съд от страна на австрийците.

Жител от Осиково издействал от премиера път до селото

Жител на Осиково успял да убеди за нула време премиера Бойко Борисов да отпуснесредства за изграждането на път до родопското село, предаде БТА в петък. Това е станало по време на инспекцията на Борисов на хидровъзела “Цанков камък“.

Слави Бошнаков издействал българско-австрийско финансиране за шосето, след като за пет минути разказал на Борисов, че Осиково е откъснато от света, защото пътят до селото е като лунен пейзаж.

Още

В новото – второ по ред допълнително споразумение към договора за проекта, е фиксирана крайната цена, на която "Алпине Бау" изпълни хидровъзела. "379 млн. евро и нито стотинка повече", заяви Красимир Първанов.

Борисов изтъкна заслугата си за поевтиняването, след като се включил в преговорите. Той допълни, че ако е бил от самото начало в проекта, цената му цяла да бъде много по-малко. По думите на Трайков крайната стойност на съоръжението ще е 476 млн. евро, а според изчисленията на Красимир Първанов цялата стойност плюс лихвите ще бъде около 545 млн. евро.

Язовирът на “Цанков камък“ вече се завирява и по план водната централа с мощност от 85 МВ трябва да се въведе в експлоатация до края на годината.

Бойко Борисов коментира пред журналисти, че "Цанков камък" е огромна туристическа атракция, тъй като е имал и добър консултант. Така той припомни за хонорара на Ахмед Доган от близо 2 млн. лв. по проекта. "Няма такъв случай в Европа да бетонираш планината. С тези 200 хил. куб. м, с които е бетонирана планината, можеше да имаме магистрала София-Бургас от бетон“, заяви премиерът. А с вложеното в тунела по пътя - спокойно е можело да се направи тунелът под Шипка, допълни той.

Красимир Първанов заяви, че до падането на снега ще е готов новият път Михалково-Девин, който преди време бе определен от премиера като “платинен“, тъй като в 22 км са вложени над 220 млн. лв. Според шефа на НЕК "изграденото шосе и тунелът са най-модерните съоръжения в региона и са с много високо качество".

Според Борисов съоръжението ще се изплати след 1000 години, а Трайков изчисли, че произвежданата от него електроенергия ще е от най-скъпите в страната.

Премиерът сравни хидровъзела с проекта за изграждане на хидрокаскадата “Горна Арда“, която щяла да е двойно по-мощна и два пъти по-евтина.

Изчисленията на мажоритарния акционер в проекта – австрийската ЕВН, са “Горна Арда“ с планирана мощност от 170 МВ да струва около 400 млн. евро.

Министър Трайчо Трайков пък определи “Цанков камък“ като “гордост за енергетиката и срам за всички политици, които са допуснали да струва толкова много“. Той допълни, че язовирната стена на хидровъзела е най-голямата, която е строена през последните 25 години в Европа. Като сметнем капиталовите разходи, това ще е една от най-скъпите енергии, които ще имаме в България, допълни министърът.

Договорът за строежа на хидровъзела "Цанков камък" бе подписан през октомври 2003 г. по силата на споразумение с Австрия за изпълнение на Протокола от Киото, с което ще се икономисват около 200 хил. тона въглеродни емисии годишно. Тогава цената на съоръжението се изчисляваше на 200 млн. евро. Представителят на "Алпине" обясни, че оскъпяването дошло от грешни геоложки данни и налолижили се промени в техническия проект.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?