Анемичен протест срещу исканията да се разреши отново пушенето в заведения

Протест на граждани срещу разрешаване на тютюнопушенето в заведения. Снимка: БГНЕС

Едва 30-40 души се събраха на неделния протест срещу исканото облекчаване на режима за тютюнопушене. Демонстрацията, организирана от гражданска инициатива "България без дим" и коалиция "За живот без тютюнев дим", имаше за цел да събере заедно пушачи и непушачи срещу предложенията да се либерализиране пушенето в заведенията.

За туризма на страната ще бъде крачка назад, ако ревизия на закона позволи отново да се пуши в кафенета и ресторанти, казаха събралите на езерото "Ариана" в Борисовата градина.

Социологът Мира Радева, която беше дошла да подкрепи каузата, коментира, че с повишаването на цените на цигарите делът на пушачите над 18 години е спаднал прогресивно - от 43 на 39% в последните няколко години. А пълната забрана ще има същия ефект. По думите ѝ изследванията показват, че тези, които са започнали да пушат на 15-16 години се отказват от вредния навик на 40, когато получат здравословни проблеми. В групата над 55 години делът на пушачите спада на 10 на сто. Така че истинската битка за запазване на закона е да превърне това поведение в социално неприемливо за младите хора.

Мира Радева цитира  проучване на колегите си от НЦИОМ, което показва, че само 16% от пушачите са спрели да посещават заведения. Това пък означава, че мнозинството от 84% са приели действието на този закон, обобщи тя.

Споделяне

Още от България