"Ангарският маниак" получи доживотен затвор за убийствата на десетки жени

Михаил Попков

Бившият руски милиционер Михаил Попков, известен като Ангарския маниак, е осъден от Иркутския областен съд на доживотен затвор в колония с особен режим, след като бе признат за виновен в извършването на 56 убийства. Той обжалва присъдата, тъй като не иска да си губи пенсията. Преди четири години Попков вече бе осъден на доживотен затвор за убийството на 22 жени, но още след произнасянето на присъдата и преди изпращането му в затвора той призна още 59 убийства и един опит за убийство, но за три от тях полицията не можа да намери доказателства.

Разследването по второто дело отне около три години, а самият съдебен процес продължи година.

Областният съд в сибирския град Иркутск призна Михаил Попков за виновен в убийството на 56 жени между 1992 и 2007 г., както и за изнасилването на 10 от жертвите си.

Маниак под пагон

Попков е имал "патологична нужда да убива хора", се отбелязва в съобщението на прокуратурата.

Бившият руски милиционер убивал жертвите си, след като ги канел на нощна разходка, понякога в полицейска кола и в извънработно време, близо до град Ангарск.
Като служител на реда той участвал в разследването на някои от собствените си престъпления, за да отклони подозрения от себе си, казаха негови колеги.

Попков бил арестуван през 2012 г. във Владивосток, идентифициран след широкомащабно разследване сред 30 000 души и ДНК анализ на местни жители. Тъй като на няколко местопрестъпления са открити следи от гуми на автомобил "Нива", били сравнявани следите от гумите на колите на проверяваните, с тези на местопрестъпленията. Накрая разследващите попаднали на следите на Попков, който през 1998 г. се уволнил от полицията (тогава милицията), посочва ТАСС.

При разследването на второто дело са открити телата на 12 жени, но самоличността на 14 от жертвите му досега не е установена.

С общо 78 убийства, 53-годишният Попков счупи "рекорда" на най-известните в Русия други двама серийни убийци.

От другите руски серийни убийци Андрей Чикатило беше екзекутиран през 1994 г. за убийството на 53 възрастни и деца по съветско време. През 2007 г. друг сериен убиец - Александър Пичушкин, беше осъден на доживотен затвор за убийството на 48 души в Москва.

Попков ще излежава присъдите си в колония със строг режим. Той е лишен от званието младши лейтенант от милицията.

Прокурорът Александър Шкинев съобщи, че Попков смята да обжалва присъдата си. Осъденият е недоволен от съдебното решение да бъде лишен от званието младши лейтенант от милицята, защото това го лишава и от пенсия. Като бивш служител на правоохранителните органи, Попков получавал около 24 000 рубли (620 лв.) пенсия. Той се надявал, че ще продължи да си получава пенсията, защото активно е сътрудничил на следствието. Сега той е на 53 години.

Тъй като след първата му присъда започва второ разследване, той не е бил изпратен да я излежава, а останал в предварителния арест. Той наричал себе си "чистач" и твърдял, че е убивал само жени, които водели разпуснат живот, съобщи "Интерфакс".

Това обаче не отговаря на истината, защото Попков качвал в колата си млади жени, които се връщали късно от работа. Той извършил поне три от убийствата по време на дежурство.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?