Ангъс Дийтън получи Нобелова награда за икономика за проучвания на моделите на потребление

Носителят на Нобеловата награда за икономика Ангъс Дийтън - на таблото над представителите на Нобеловия комитет.

Роденият в Шотландия анализатор Ангъс Дийтън, който работи в престижния университет Принстън, САЩ, е носител на тазгодишната Нобелова награда за икономика.

Той е награден за научните си трудове, посветени на консумацията, благосъстоянието и бедността.

"Като свързва частните индивидуални избори и колективните ефекти, неговата научна работа помага да се трансформират сферите на микроикономиката, макроикономиката и икономиката на развитието“, посочва в сайта си от Кралската шведска академия на науките.

Дийтън е роден в Единбург и има британско и американско гражданство.

Работата на Дийтън е ключова за определяне на държавната политика в някои страни, тъй като икономистът се опитва да обясни икономическите решения на индивидите, най-вече как хората избират да похарчат доходите си, и как обществата измерват и анализират благосъстоянието и бедността.

Ангъс Дийтън прилага иновативни статистически техники, за да разбере какви са движещите сили зад покупателните навици на хората и как правителствата по-добре да насочват икономическото развитие. Той е новатор в използването на по-прецизни микроикономически данни, които да обяснят какво се случва в икономиката като цяло; да постави под въпрос добре познати допускания и да помогне за решаването на очевидни парадокси в отношенията между потреблението и доходите, пише "Файтетшъл таймс".

Така например, заедно с Джон Мулбауер от Оксфордския университет, Дийтън е съставил система от уравнения, за да разбере как си взаимодействат потребителските решения за различни видове стоки. Това е важно за плановете на правителствата да предприемат политически промени като намаляване на ДДС за определени продукти, като тези решения ще имат различен ефект върху различните групи потребители в зависимост от това какво те купуват.

Ангъс Дийтън надгражда постиженията на други свои колеги нобелови лауреати като Франко Модилиани и Милтън Фридман в изследването на връзката между консумацията и дохода, за да разбере как промените в дохода водят до промени в консумацията.

Той предупреждава срещу използването на обобщени данни за цялата икономика за оправдаване на важни политически решения и показва колко съществено е да се разбира какво се случва с различните групи потребители, в зависимост от тяхната възраст и равнища на доходи.

И накрая, Дийтън посочва колко важно е да се създават обширни набори от данни за моделите на потребление, за да се разберат определящите фактори за бедността. Обратно на това, което преди е било прието, той показва, че нарастването на доходите на хората не води до по-добро хранене. В резултат малко са емпирични основания за това програми за подпомагане да се насочват само към храни, за разлика от ръста на икономиката, както някои агенции са препоръчвали.

През 1980-те години проучванията на икономическото развитие бяха предимно теоретични и когато е имало емпирични, те са били базирани на обобщени данни от националните отчети. Сега това е променено, посочва Кралската академия на науките в Швеция.

"Намаляването на бедността в бедните страни е ключово за ограничаване на продължаващата мигрантска криза", каза нобеловият лауреат Ангъс Дийтън в телеконферентен разговор с медии след обявяването на наградата.

По думите му притокът на бежанци и имигранти в Европа е "резултат от стотици години неравно развитие".

Според него намаляването на бедността в изостаналите страни ще разреши проблема, но не за много дълго.

Отличието за икономика е последната Нобелова награда, обявена за текущата година.
Нобеловата награда, както и сумата от 8 милиона шведски крони или 962 000 долара ще бъдат връчени на церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончината на Алфред Нобел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят