Ангел Александров благоволява да се оттегли

Ангел Александров благоволява да се оттегли

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров ще подаде оставката си пред Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда. Това е съобщил самият той в понеделник, цитиран от БНР, но с уточнението, че не се оттегля заради скандала с министъра на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров, а заради “желанието му да запази авторитета на институцията”, която оглавява.

Александров реално ще бъде на  работа три дни, ако ВСС приеме оставката му. До понеделник той се водеше в отпуск, който взе в края на май, след като гръмнаха разкритията за искани от него рушвети от шефове на държавни компании, оказван лобистки натиск в полза на хазартни фирми и по отношение на Държавния резерв. В отговор Александров заяви, че Овчаров го заплашвал, включително и физически, и че негови подчинени са получавали неправомерно информация и са се намесвали в делото за “Топлофикация-София” в полза на бизнесмен, считан за близък на министъра.

Първо Александров, а след това Овчаров излязоха в отпуск до приключване на прокурорската проверка. Макар че прокуратурата не откри достатъчно доказателства за повдигане на обвинение срещу двамата, обяви, че ще продължи да ги проверява по свързано дело.

На 2 юни премиерът Станишев обяви, че макар министърът му да е жертва на спекулации, той е приел неговата оставка. Очакванията за “симетричен” жест от страна на Александров стават факт две седмици по-късно.

Пред БНР той е уточнил, че огласява намерението си сега, за да осуети спекулациите, че правил мним опит да запази поста си чрез търсене на подкрепа от колегите си във ВСС. Той отказал да коментира дали решението за оставката е взето под натиск. Такъв се появи още в края на май, когато главният прокурор Борис Велчев призна, че е водил с Александров разговор на тази тема.

Висшият съдебен съвет досега се ослушва, макар че имаше редица възможности да махне Александров. Първо членовете му твърдяха, че чакат резултатите от прокурорската проверка, а след като и тя излезе, просто останаха да чакат доброволния жест на колегата си.

Смята се, че шефът на следствието, който не крие близките си връзки с лидера на ДПС Ахмед Доган, се оттегля по съвет на политическия си патрон.

Междувременно се завъртяха предположения кой ще наследи Александров начело на НСлС. Според магистратската гилдия това ще е човек от системата на следствието. Такива предположения изразиха и депутати от левицата. Най-често споменаваните имена са тези на Бойко Рашков, както и сегашните заместници на Александров Румен Георгиев и Свилен Турмаков.

Споделяне

Още по темата

Още от България