Ангел Ангелов отново шеф на обвинението в Бургас

Ангел Ангелов отново шеф на обвинението в Бургас

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра в сряда с убедително мнозинство прокурор Ангел Ангелов за председател на Окръжната прокуратура в Бургас. Предложението бе на главния прокурор Борис Велчев, а на Ангелов това ще е втори мандат начело на обвинението в морския град. В същото време големият губещ се оказа неговия заместник Светлозар Костов.

Ангелов бе предпочетен пред него и другия му заместник Петя Кралева. Костов сам предложи кандидатурата си за шеф на бургаското обвинение, докато главният прокурор Борис Велчев го бе предложил за председател на Окръжна прокуратура - Хасково. В крайна сметка Висшият съдебен съвет не го избра за нито един от двата постта.

Пред съдебния съвет Костов, известен като прокурора с "кънките" заради участието си като обвинител по делото срещу световния шампион по кънки Максим Стависки, обясни, че иска стане шеф не в Хасково, а в Бургас по "лични причини".

Той разкритикува сегашния си началник, че не е обърнал достатъчно внимание на разследването на икономическата престъпност. В същото време той сам се похвали с успехи в борбата с организираната престъпност, напомнайки за делото срещу несебърския подземен бос Митьо Очите. Това обаче не му донесе дори и един глас по време на тайния вот.

Малко по-късно с 14 гласа "за" Иван Ванчев бе избран за окръжен прокурор на Хасково, а Светлозар Костов събра само четири бюлетини в своя полза. Така той ще си остане на постта зам.-окръжен прокурор на Бургас.

В сряда ВСС одобри повечето предложения на Борис Велчев за ръководни места в държавното обвинение. Така Ася Петрова стана шеф на Окръжна прокуратура - Шумен, Константин Тачев пое ръководството на Окръжна прокуратура - Стара Загора, а Димитрина Ганчева стана председател на Окръжна прокуратура - Пазарджик.

Споделяне

Още по темата

Още от България