Ангел Илиев е освободен като апелативен прокурор на София

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи в четвъртък Ангел Илиев от поста апелативен прокурор на София по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров.

Самият Илиев подаде оставка миналата седмица, след като срещу него бе образувано дисциплинарно производство заради нарушаване на случайния принцип при разпределянето на делото за пране на 7.5 млн. евро по аферата “САПАРД”.

Освобождаването на апелативния прокурор на София бе гласувано от съдебните кадровици с 18 гласа “за” и трима “въздържали се”.

Цацаров нарочи Илиев за гонене след скандала заради оттеглянето на протестите срещу оправдателните присъди на Людмил Стойков и Марио Николов, за което обвинителят Стойчо Ненков бе обвинен за престъпление срещу правосъдието.

Именно бившият апелативен прокурор на София бе разпределил на Ненков процеса “САПАРД”. По думите на Цацаров Илиев признал гафа си, но категорично отрекъл да е упражнявал какъвто и да е натиск над Ненков.

Последният пък твърди, че е оттеглил протестите срещу оневиняването на Стойков и Николов, тъй като вътрешното му убеждение е било, че няма доказателства за вината им. Според ръководството на прокуратурата обаче той тайно е пренебрегнал мнението на целия разследващ екип, ангажиран със знаковото за ЕК дело.

Близките до БСП бизнесмени бяха оправдани на втора инстанция от Софийския апелативен съд заради няколко сериозни гафа на държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?