Ангел Кунчев: Най-ниска е заболеваемостта от Covid-19 сред децата

От 600 000 направени теста положителни са едва 0.002 на сто

Ангел Кунчев: Най-ниска е заболеваемостта от Covid-19 сред децата

Най-ниска е заболеваемостта от коронавирус във възрастовата група до 19 години - 155.64 души на 100 000 население, на база последните 14 днени. Това показва доклад от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

При новорегистрираните случаи сред децата на възраст 6 - 9 години има ниво на задържане по данни на Единния информационен портал към 30 ноември.

Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група 70 - 79 г. - 577.06 души на 100 000 население и в групата 60 - 69 г. - 573.68 на 100 000 население.

Отчита се тенденция на намаляване на новорегистрираните случаи във всички възрастови групи.

Спад се наблюдава и в 14-дневната смъртност в страната, която към момента е 24.61 души на 100 000 население.

Намалява и броят на нуждаещите се от хоспитализация и от интензивно лечение, е посочено още в доклада.

По данни на Министерството на образованието и науката, за периода от 10до 26 ноември 2021 г. в страната са били проведени 600 000 теста на ученици от 1-ви до 4-ти клас, като само при 0.002 на сто от тях (116 деца) са били отчетени положителни резултати, се посочва още в доклада.

Необходимо е да се проведе допълнителен анализ на ефективността на използваните тестове в училищна среда, като се наблюдава регистрираната заболяемост в посочената възраст през идните седмици, препоръчва главният държавен здравен инспектор.

"В тази връзка и предвид отчетен недостиг на неинвазивни бързи антигенни тестове за слюнка, с които да се осигури двукратно изследване на учениците за SARS-CoV-2 като мярка за формиране на безопасна учебна среда, предлагам да се обмисли възможността за закупуване на бързи антигенни тестове с назален секрет, с чувствителност по-висока от тестовете със слюнка. Това ще позволи допълване на видовете бързи антигенни тестове, които да се използват в училищата и възможност за обезпечаване на всички ученици с двукратно изследване всяка седмица, чиито родители са декларирали съгласие за това", посочва Ангел Кунчев.

В заповед на министъра на здравиопазването Стойчо Кацаров, издадена в четвъртък, е указано, че от 6 декември учениците ще се изследват веднъж седмично, а педагогическият и непедагогическият персонал - два пъти седмично. Тестове няма да се правят на ученици и учители, които имат документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

Изискването всички ученици от 5-ти до 12-ти клас, както и педагогическият и непедагогическият персонал в училищата да носят защитна маска за лице в училищата остава.

Учениците ще се върнат отново на училище само, ако над 50 на сто от родителите в съответната паралелка са съгласни. Родителите бяха задължени в четвъртък да попълнят и изпратят сканирани декларации за съгласие или отказ до класните ръководители. 

Споделяне

Още от Коронавирус