Ангел Кунчев предлага нови мерки: Вход със сертификат или затваряне и ограничeния

Здравният министър: Засега пълен локдаун в страната не се налага

Ангел Кунчев предлага нови мерки: Вход със сертификат или затваряне и ограничeния

Достъпът до редица дейности и обекти да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. В противен случай да се въведат допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности. Това предлага главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в свой доклад до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Предстои мерките да бъдат обсъдени в понеделник, 18 октомври, от експертния съвет по епидемиология, преди да се вземе окончателно решение.

Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи по-късно пред журналисти, че Министерството на здравеопазването купува допълнително 1 млн. антигенни теста, за да се даде възможност на повече хора да се тестват, ако се възприеме вариантът със сертификатите. Той поясни, че сертификат след тестване се издава само от сертифицираните лаборатории, а документът важи 48 часа след антигенен тест и 72 часа след PCR. Кацаров обясни също, че самите тестове, закупени от МЗ, ще се безплатни за хората, но вземането на пробата ще се плаща от тях. Окончателната заповед на здравния министър с новите мерки се очаква през следващата седмица. Здравният министър каза още, че мнението на експертите засега е, че пълен локдаун не се налага.

Предлжението на Кунчев е изискване за сертификат да се прилага в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

Ако не е изпълнено условието персоналът и клиентитите/посетителите на даден обект или мероприятиие да са със здравни сертификати, ще се прилагат по-строгите ограничения, които Кунчев предлага, а именно:

Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения.

Обстановката в страната

Към 14.10.2021 г. 14-дневната заболяемост от Covid-19 в страната е 448.45 на 100 000 души, като варира от 115.76 на 100 000 в област Кърджали до 749.9 на 100 000 в област Видин. Отчита се нарастване на новите случаи с 1/3 спрямо предходния двуседмичен период.

Засегнати са всички възрастови групи, като към момента най-висок ръст на новозаразените лица се наблюдава при децата. Ясна тенденция на нарастване на регистрираните случаи обаче се наблюдава и във възрастовите групи 20-29 г., 30-39 г. и 40-49 г.

Нараства броят на хоспитализираните лица. За последните 14 дни 7735 лица са потърсили болнично лечение спрямо 7276 лица за предходните две седмици или 459 лица повече (6.30%).

Нараства и броят на починалите лица. За последните 14 дни 1192 лица са починали от Covid-19 спрямо 1003 лица за предходните две седмици или 189 лица повече (18,84% ръст).

В момента се наблюдава подем в поредната епидемична вълна, причинена от Делта вариант. Предвид бързото нарастване на основните епидемиологични показатели, доказаната в световен план по-висока заразност на Делта вариант с възможност за по-тежко протичане, натоварване на здравната мрежа и смъртен изход, е необходимо да се предприемат неотложни мерки за ограничаване на епидемичния процес, насочени към прекъсване механизма на предаване на инфекцията и намаляване на броя на възприемчивите лица.

Според прогнозите на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията мерки за ограничаване на физическите контакти и струпвания ще са необходими през следващите няколко месеца, за да се избегне въздействието на Covid-19 върху болничното лечение и свързания с това леталитет.

Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи на не повече от 5 човека в помещение при спазване на основните противоепидемични мерки – задължително носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцете, спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и редовно проветряване на всеки час.

Преустановява присъственото обучение в лекционен курс, както и на непрактическите упражнения на студентите във висшите учебни заведения в страната.

Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през две, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.

Не се допускат организирани посещения в музеи и галерии. Допускат се не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала.

Преустановяват се посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се провеждат без публика.

Посещенията на фитнеси, спортни зали и клубове, на плувни басейни и комплекси се провеждат само за индивидуално ползване до 30% капацитет.

Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не-повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.

Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 4 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала

Преустановяване работата на закрито на заведенията към хотелите за хора, които не са гости. Гостите на хотелите ще се обслужват по възможност чрез рум сървиз или при спазване на противоепидемичните мерки.

Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип мол, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

При възможност всички видове административни услуги за граждани трябва да се предлагат и в електронна среда, което ще намали посещенията на лицата в съответните обекти.

Кунчев предлага специални мерки в образователната сфера.

Сред тях са задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети клас нагоре по време на престоя им в учебните заведения.

Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение.

При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

За училищата предложението е разчетите да се правят на база община, а не област, за да може максимален брой училища да продължат да работят присъствено.

По повод предложените мерки здравният министър свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на който да бъдат обсъдени направените предложения.

Кацаров е разпоредил доклада с предложенията на Кунчев да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по предложените мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?